Nic nie będę mówić odnośnie pizzy, po prostu K O C H A M :)
s k ł a d n i k i :
10 dag drożdży
szkl mąki tortowej lub pszennej
5 łyzek wody ciepłej
łyżeczka cukru
łyżeczka soli
świeże oregano
łyżka extra vergin
d o d a t k i :
sos czosnkowy
salami milano
kilka oliwek zielonych
pół cebuli białej
1 pomidor w plasty cieniutkie
mozzarella
ser gouda starty
pieprz mielony
szczypta soli
rukola
w y k o n a n i e:
Drożdże mieszamy z ciepłą wodą i cukrem. Do misy miksera wsypujemy mąkę, sól, oregano i wlewamy mieszankę z drożdży i extra vergin. Mieszamy końcówką do ciasta drożdżowego. Gdy ciasto zlepi się w plastyczną kulę, smarujemy ją extra vergin i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.
Przygotowujemy sos czosnkowy : majonez i śmietanę w proporcji 1:1, 2 ząbki czosnku starte, sól, pieprz i lyżeczka cukru.
Ciasto na pizze, formujemy w okrąg, smarujemy sosem, posypujemy startym żółtym serem, dodajemy cebulę, salami, pomidor, oliwki, mozzarelle, dodajemy szczyptę soli i pieprzu. Posypujemy resztą sera żółtego. Pieczemy w temperaturze 200 stopni C około 25 - 30 minut bez termoobiegu.
Upieczoną pizze posypujemy rukolą.

Pizza bianca, moja ulubiona :). Pięknie wygląda.
ReplyDeleteDziękuję:)
DeleteWłaśnie zjadłam rukolę z pomidorkami... a jako dodatek - popatrzyłam sobie na Twoją pyszną pizzę, hehe
ReplyDeleteTeż dobry sposób:) ale wyszła mi bardzo smaczna. R zjadł prawie całą;]
DeletePizza była przepyszna, ale ser to nie był gouda tylko sokół, który jest idealny do tostów i pizzy. Osobiście polecam ;)
DeleteHaha:) no i wyszło kto tu gotował;]
Deleteaaa patrzę na nią i mam ochotę wgryźć się w monitor :)
ReplyDeleteHahaha:) Kasia częstuj się:)
DeleteNa pewno warto spróbować. Jedna z moich ulubionych. Ma ten naprawdę kreatywny i wyjątkowy smak.
ReplyDelete