3 August 2013

Leczo z cukinii i pomidorów z kaszą gryczaną





Nareszcie weekend o dziwo mamy piękną pogodę. Na śniadanie dzisiaj było jajko na miękko, ciemne pieczywo z masełkiem i szczypiorkiem z salsą z pomidorów. Marzyłam o tym zestawie od kilku dni:)

Na obiad szykuję coś w stylu chińskim, jeszcze nie zdecydowałam co konkretnie to będzie ale inspiracje Maroka o daniach orientalnych dały swoje.  Będzie lekko i zdrowo, na pewno pysznie.

Dzisiaj w związku, że za oknem znowu gorąco, proponuję nie zamęczać się w kuchni czasochłonnymi potrawami. Zróbcie leczo z pomidorów z kaszą gryczaną i lekką sałatką z pomidorów, rzodkiewki i szpinaku. Lekko i syto.

Miłego weekendu :)


s k ł a d n i k i :

2 cukinie (użyłam średnej wielkości)
4 duże pomidory malinowe
3 ząbki czosnku
2 cebule
1 papryczka chili
2 papryki czerwone
puszka passaty pomidorowej
sól
pieprz
oregano
szałwia
liść laurowy
lubczyk
łyżka ajvaru
łyżka oliwy z pestek winogron

w y k o n a n i e :

Rozgrzewamy rondel z oliwą, szklimy cebulę pokrojoną na kosteczkę z czosnkiem. Dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię, (dodałam razem ze skórką), paprykę w kostkę, papryczkę chili w plasterki.

Pomidory również kroimy w kostkę, dorzucamy do rondla, doprawiamy przyprawami.  Przykrywamy pokrywką, zmniejszamy płomień i dusimy około 15 minut.

Często mieszamy. Dolewamy passatę, łyżkę ajvaru, można dolać odrobinę wody albo bulionu, gdyby sos był za gęsty. Dusimy następne 15 minut.

Gdy cukinia jest już miękka a sos pięknie nam się zredukował i potrawa jest dosyć gęsta, odstawiamy na 10 minut, aby trochę odpoczęła.

Podajemy z kaszą gryczaną, sałatką z pomidorów, rzodkiewki i szpinaku.



s a ł a t k a :

pomidor pokrojony w kostkę
6 rzodkiewek w talarki
szczypiorek
szpinak baby
dressing winegret : łyżka oliwy z oliwek, łyżka musztardy dijon, odrobina soku z cytryny, łyżka miodu, sól, pieprz.





No comments:

Post a Comment