21 August 2013

Ragu z jagnięciny z serkiem ricotta i miętą






FANTASTYCZNE połączenie dobrego mięsa, aromatycznego sosu i świeżej orzeźwiającej mięty. To w skrócie na temat mojej propozycji na obiad/kolacje.  Ragu jest bardzo wykwitne, może z racji tego, że długo się gotuję sos. Ale warto, fantastyczne sycylijskie danie, które warte jest uwagi. Zastanawiam sie, czy przyjdzie kiedyś taki moment, że wyczerpią mi się pomysły na makaron...


Ever this doesn't happen !!!


s k ł a d n i k i :

0,60 kg zmielonej jagnięciny
2 marchewki
cebula
2 ząbki czosnku
liść laurowy
puszka pomidorów pulpa
extra vergin
sól
pieprz
szczypta cukru
2 szalotki
200 ml wina czerwonego
mięta
ser rocotta
makaron Casarecce Barilla




w y k o n a n i e :

Rozgrzewamy patelnię z łyżką extra vergin, wrzucamy posiekaną na drobno cebulę i ząbek czosnku. Marchewkę kroimy w kostkę dorzucamy, smażymy około 5 minut. Wlewamy pomidory w puszce, dodajemy listek laurowy, doprawiamy szczyptą soli i świeżo zmielonym pieprzem. 
Gotujemy sos pod przykryciem około 1 godziny. Gdy jest za gęsty, można podlać wodą.

Rozgrzewamy drugą patelnię, wlewamy extra vergin, wrzucamy posiekane szalotki i czosnek. 
 Dokładamy mięso, podsmażamy. Wlewamy wino, szczyptę soli i pieprzu, cukier. 

Smażymy do momentu, aż wino odparuje.  

Dodajemy czerwony sos i gotujemy razem około 5 minut.  

Gotujemy makaron al dente. Nie przelewamy go wodą, tylko odcedzony dorzucamy do sosu. 
Dodajemy 2 łyżki ricotty i posiekaną garść mięty. Mieszamy całość.

Podajemy od razu.





A teraz bonusik.

 Pytacie o przepis na wczorajszy Tort Bezowy o smaku likieru kawowego z owocami.






s k ł a d n i k i :

Suszyłam bezy osobno, więc podane składniki x2 

4 białka
150 gr cukru
łyżeczka octu winnego
łyżeczka skrobii
szczypta soli

Białka ubijamy mikserem ze szczyptą soli i cukrem, aż piana będzie sztywna i błyszcząca. Dodajemy ocet i mąkę. Miksujemy jeszcze około 1 min.  Na blachę wykładamy papier do pieczenia, rysujemy pożądany kształt i wielkość bezy ołówkiem. Rękawem cukierniczym i tylką z otworem okragłym wyciskamy pianę na papier formując ślimaka. Tak suszymy bęzę 2 h przy temperaturze 100 stopni C bez termoobiegu. Pozostawiamy bezę w uchylonym piekarniku na całą noc aby ostudziła się. 

k r e m :

500 gr mascarpone
250 ml śmietany 30 %
cukier waniliowy
likier kawowy ( ja użyłam Sheridan's)

owoce, mięta

Mascarpone wraz ze śmietanką i cukrem waniliowym ubijamy mikserem na wolnych obrotach, aż masa stanie się sztywna. Wtedy dodajemy likier kawowy.


Ostudzone blaty bezowe posmarowałam roztopioną ze śmietanką (2 łyżki) czekoladą gorzką i mleczną po połowie tabliczki. Na nią wyłożyłam krem, przykryłam blatem bezowym i ponownie krem i dowolne owoce.


No comments:

Post a Comment