31 July 2014

BEZA BAILEYS / BAILEYS MERINGUE






Moja nadziana czekoladą z dodatkiem Baileys z delikatnym kremem z dodatkiem likieru i gorzkim kakao, 

beza, która podbiła moje serce w tym tygodniu. 

Zdecydowanie powstanie tort na bazie tego kremu.






s k ł a d n i k i : 8 - 10 bez

4 jajka
pół szklanki drobnego cukru
odrobina soku z cytryny

400 ml śmietanki 30 %
2 łyżki jogurtu greckiego
2 łyżki Baileys
1 łyżka cukru

czekolada 75%
2 łyżki likieru Baileys
4 łyżki mleka


w y k o n a n i e :

Robimy bezy. Ubijamy białka z cukrem na sztywno, dodajemy odrobinę soku z cytryny. 
Za pomocą szprycy formujemy dowolny kształt bez i suszymy w 130 stopniach w piekarniku przez 20 minut, potem zniejszamy temperaturę do 110 na około 2 godziny. 

Studzimy w zamkniętym piekarniku przez kilka godzin.

Beza ma być bardzo sucha, wręcz rozpadajaca się przy dotyku.

Ubijamy żółtka z łyżką cukru i likierem w kąpieli wodnej.

Studzimy.

Ubijamy śmietankę z cukrem. Powoli dodajemy do masy jajecznej. Dodajemy także dwie łyżki zimnego jogurtu greckiego. 

Wkładamy do lodówki do schłodzenia.

Rozpuszczamy czekolade w kąpieli wodnej z mlekiem i likierem.

W zagłębienie bez wylewamy czekoladę z likierem, wykładamy warstwę kremu i oprószamy gorzkim kakao. 
Wkładamy na 15 minut do zamrażalnika. Podajemy od razu.









21 comments:

  1. Cudowna! Aż chce się zjeść :)

    ReplyDelete
  2. Mniaaam, wygląda absolutnie przepysznie:)

    ReplyDelete
  3. Wygląda obłędnie. Poproszę taką i dla mnie :)

    ReplyDelete
  4. Rozpływam się, rozpływam. :)

    ReplyDelete
  5. Wygląda pysznie! Zjadłabym taką z rana:))

    ReplyDelete
  6. Rewelacja Doroto, aż ślinka cieknie od samego spoglądania :))
    Dobrego dnia dla Ciebie Kochana

    ReplyDelete
  7. Czy ten krem jest sztywny i mozna nim przełożyc biszkopt ??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oczywiscie, jest pulchny i stabilny. Bez przeszkód przełożysz nim biszkopt. Sama mam zamiar zrobić tort na bazie tego kremu :)

      Delete
  8. Chętnie wykorzystam ten krem :D

    ReplyDelete
  9. Pyszniej już nie można ,ale bezaaa.

    ReplyDelete
  10. Wow Dorotko ! Jak zwykle zachwyca :)

    ReplyDelete
  11. Cud, miód i rozkosz dla kubków smakowych :)

    ReplyDelete
  12. o jaciee, cudo na talerzyku ! :))
    P.S podoba mi się tu bardzo, na pewno będę tu cześciej zagladać :)

    ReplyDelete
  13. Ależ apetyczna beza!
    Niestety w tym roku na swoich urodzinach, mogłam tylko wspominać tort bezowy ;(
    Pozdrawiam serdecznie, fantastyczne i zdjęcia i przepisy. Śledzę każdego dnia ;)

    ReplyDelete