Moja nadziana czekoladą z dodatkiem Baileys z delikatnym kremem z dodatkiem likieru i gorzkim kakao,
beza, która podbiła moje serce w tym tygodniu.
Zdecydowanie powstanie tort na bazie tego kremu.
s k ł a d n i k i : 8 - 10 bez
4 jajka
pół szklanki drobnego cukru
odrobina soku z cytryny
400 ml śmietanki 30 %
2 łyżki jogurtu greckiego
2 łyżki Baileys
1 łyżka cukru
czekolada 75%
2 łyżki likieru Baileys
4 łyżki mleka
w y k o n a n i e :
Robimy bezy. Ubijamy białka z cukrem na sztywno, dodajemy odrobinę soku z cytryny.
Za pomocą szprycy formujemy dowolny kształt bez i suszymy w 130 stopniach w piekarniku przez 20 minut, potem zniejszamy temperaturę do 110 na około 2 godziny.
Studzimy w zamkniętym piekarniku przez kilka godzin.
Beza ma być bardzo sucha, wręcz rozpadajaca się przy dotyku.
Ubijamy żółtka z łyżką cukru i likierem w kąpieli wodnej.
Studzimy.
Ubijamy śmietankę z cukrem. Powoli dodajemy do masy jajecznej. Dodajemy także dwie łyżki zimnego jogurtu greckiego.
Wkładamy do lodówki do schłodzenia.
Rozpuszczamy czekolade w kąpieli wodnej z mlekiem i likierem.
W zagłębienie bez wylewamy czekoladę z likierem, wykładamy warstwę kremu i oprószamy gorzkim kakao.
Wkładamy na 15 minut do zamrażalnika. Podajemy od razu.
Cudowna! Aż chce się zjeść :)
ReplyDeleteMniaaam, wygląda absolutnie przepysznie:)
ReplyDeleteObłędnie wygląda!
ReplyDeleteto musi być pyszne!
ReplyDeleteWygląda obłędnie. Poproszę taką i dla mnie :)
ReplyDeleteRozpływam się, rozpływam. :)
ReplyDeleteWygląda pysznie! Zjadłabym taką z rana:))
ReplyDeleteRewelacja Doroto, aż ślinka cieknie od samego spoglądania :))
ReplyDeleteDobrego dnia dla Ciebie Kochana
Czy ten krem jest sztywny i mozna nim przełożyc biszkopt ??
ReplyDeleteOczywiscie, jest pulchny i stabilny. Bez przeszkód przełożysz nim biszkopt. Sama mam zamiar zrobić tort na bazie tego kremu :)
DeleteChętnie wykorzystam ten krem :D
ReplyDeletePyszniej już nie można ,ale bezaaa.
ReplyDeletezapisuje sie na nią:)
ReplyDeleteWow Dorotko ! Jak zwykle zachwyca :)
ReplyDeleteCoś wspaniałego!!!
ReplyDeleteCud, miód i rozkosz dla kubków smakowych :)
ReplyDeleteWygląda obłędnie
ReplyDeleteo jaciee, cudo na talerzyku ! :))
ReplyDeleteP.S podoba mi się tu bardzo, na pewno będę tu cześciej zagladać :)
Fantastyczna :)
ReplyDeletePiękna ci wyszła beza!
ReplyDeleteAleż apetyczna beza!
ReplyDeleteNiestety w tym roku na swoich urodzinach, mogłam tylko wspominać tort bezowy ;(
Pozdrawiam serdecznie, fantastyczne i zdjęcia i przepisy. Śledzę każdego dnia ;)