13 August 2013

Pizza na białym sosie z dodatkiem rukoli i salami





Nic nie będę mówić odnośnie pizzy, po prostu  K O C H A M :) 



s k ł a d n i k i :

10 dag drożdży
szkl mąki tortowej lub pszennej
5 łyzek wody ciepłej
łyżeczka cukru
łyżeczka soli
świeże oregano
łyżka extra vergin

d o d a t k i :

sos czosnkowy
salami milano
kilka oliwek zielonych
pół cebuli białej
1 pomidor w plasty cieniutkie
mozzarella
ser gouda starty
pieprz mielony
szczypta soli
rukola


w y k o n a n i e:

Drożdże mieszamy z ciepłą wodą i cukrem. Do misy miksera wsypujemy mąkę, sól, oregano i wlewamy mieszankę z drożdży i extra vergin. Mieszamy końcówką do ciasta drożdżowego. Gdy ciasto zlepi się w plastyczną kulę, smarujemy ją extra vergin i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.

Przygotowujemy sos czosnkowy : majonez i śmietanę w proporcji 1:1, 2 ząbki czosnku starte, sól, pieprz i lyżeczka cukru.

Ciasto na pizze, formujemy w okrąg, smarujemy sosem, posypujemy startym żółtym serem, dodajemy cebulę, salami, pomidor, oliwki, mozzarelle, dodajemy szczyptę soli i pieprzu. Posypujemy resztą sera żółtego. Pieczemy w temperaturze 200 stopni C około 25 - 30 minut bez termoobiegu. 

Upieczoną pizze posypujemy rukolą.







9 comments:

  1. Pizza bianca, moja ulubiona :). Pięknie wygląda.

    ReplyDelete
  2. Właśnie zjadłam rukolę z pomidorkami... a jako dodatek - popatrzyłam sobie na Twoją pyszną pizzę, hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Też dobry sposób:) ale wyszła mi bardzo smaczna. R zjadł prawie całą;]

      Delete
    2. Pizza była przepyszna, ale ser to nie był gouda tylko sokół, który jest idealny do tostów i pizzy. Osobiście polecam ;)

      Delete
    3. Haha:) no i wyszło kto tu gotował;]

      Delete
  3. aaa patrzę na nią i mam ochotę wgryźć się w monitor :)

    ReplyDelete
  4. Na pewno warto spróbować. Jedna z moich ulubionych. Ma ten naprawdę kreatywny i wyjątkowy smak.

    ReplyDelete