23 October 2014

KOPIEC KRETA






Pamiętacie o tym cieście? 
Zajadałam się nim kiedy byłam nastolatką.  Uwielbiam ten waniliowo bananowy krem i pachnący wanilią biszkopt. O niebo lepszy jest ten domowy. Dzisiaj cieszyłam się jak dziecko zajadając go do kawy. Biszkopt jest delikatny, lekko wilgotny, krem i banany. Dla mnie heaven.






s k ł a d n i k i :

4 jaja

3 łyżki mąki pszennej tortowej

3 łyżki cukru

cukier waniliowy

1 łyżka zimnej wody

3 łyżki kakao 

1 łyżeczka proszku do pieczenia


krem bananowy


300 ml śmietanki 30 %

1 łyżka cukru

2 łyżeczki cukru waniliowego lub ziarenka wanilii

puree z banana

2 banany pocięte na plasterki

sok z cytryny



w y k o n a n i e :

Ubijamy białka z cukrem na sztywno, żółtka mieszamy z zimną wodą i dodajemy do ubitych białek nadal miksując na wolnych obrotach.

Łyżką drewnianą lub szpatułką mieszamy delikatnie dosypując mąkę, proszek i kakao.

Wylewamy masę ciasta do formy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 170 stopni C bez termoobiegu.

Studzimy na kratce, zdejmujemy obręcz. Za pomocą noża obkrajamy na głębokość cm okrąg w biszkopcie. Łyzeczką wyjmujemy ciasto, krusząc na drobne okruchy.

Na dnie ciasta układamy plasterki banana zanurzone w soku z cytryny.

Ubijamy śmietankę kremówkę z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy zblendowany na mus banan z odrobiną soku z cytryny, miksujemy krótko.

Wykładamy krem na banany, formując kopiec. Posypujmey okruchami ciasta. Chłodzimy kilka godzin w lodówce. Najlepsze moim zdaniem ciasto jest na drugi dzień, dlatego przygotowuję je zawsze wieczorem i chłodzi się całą noc w lodówce.





29 comments:

  1. Ja pamiętam i zawsze się nim zajadałam, że aż palce lizać można :)))
    Miłego dnia Dorotko :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mhm:) jest cudowne, nie ma co.

      Pozdrawiam Marysiu:)

      Delete
  2. robiłam i polecam bo jest lekki i pyszny :)

    ReplyDelete
  3. witaj! może to wydać się dziwne, ale nie bardzo wiem o co chodzi z papierem wyłożonym poza obręcz tortownicy (papierem wykładamy tylko samo dno)? pozdrawiam!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak samo dno wykładamy papierem i zapinamy obręcz tortownicy. Nie ma potrzeby wykładania także boków. Ciasto ma przylegać bezpośrednio do ścianek tortownicy.

      Delete
  4. Wygląda cu-do-wnie! Ten krem bananowy niesamowicie mnie kusi :)

    ReplyDelete
  5. Kopiec cudowny ,bardzo lubię.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zrobiłam już wariacje migdałową:) ciekawe czy przypadnie Ci do gustu:)

      Delete
  6. ten deser kojarzy mi się z dzieciństwem i pierwszymi wypiekami do kupienia w torebce ;-) oczywiście taki kopiec kreta w domowym wykonaniu jest o 3 nieba lepszy :-) ps. piękne zdjęcia!

    ReplyDelete
  7. Nigdy nie jadłam! Też znam tylko z reklam "pudełkowego" wypieku, a szkoda, może kiedyś zrobię:)

    ReplyDelete
  8. Głupio się przyznać, ale nigdy go nie jadłem. Może dlatego, że zawsze kojarzył mi się z mieszanką zamkniętą w pudełku przez jednego z "doktorów" :D

    ReplyDelete
  9. Wygląda zjawiskowo :) niestety muszę dołączyć do grona nie jedzących jeszcze...muszę kiedyś zrobić :)
    Pozdrawiam <3

    ReplyDelete
  10. Wygląda świetnie! Zapisuję, muszę zrobić :)

    ReplyDelete
  11. Nigdy nie jadłam tego ciasta. Aż wstyd się przyznać. Chyba muszę spróbować. Przepis zapisuję.

    ReplyDelete
  12. No nie mówcie, że nie jedliście ;] Co z Wami ludzie?:)

    Marsz do kuchni i nadrabiać, bo ciasto jest warte poświecenia dla niego 30 minut ;]

    Już w tym tygodniu pierwsza wariacja na podstawie tego przepisu O SMAKU MOCNO MIGDAŁOWYM.

    ReplyDelete
  13. Kiedyś robiłam kopiec z torebki, Twój pięknie się prezentuje, zjadłabym kawałeczek :)

    ReplyDelete
  14. mniam! zawsze kusiło mnie żeby zrobić ten z proszku, a tu proszę ! da się naturalnie!:)

    ReplyDelete
  15. a ja nie znam tego ciasta, ale wygląda bardzo kusząco!

    ReplyDelete
  16. Do dziś na wspomnienie tego ciasta mam miłe wspomnienia....

    ReplyDelete
  17. ciasto uwielbiane przez nasze rodziny :) no i przez nas oczywiście :D

    ReplyDelete
  18. aj idealnie Ci wyszedł!!! a ja tak długo się na niego czaję... trzeba zrobić ;)

    ReplyDelete
  19. tortownica jaka średnica?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja piekłam w średnicy 22 cm. Ale spokojnie można użyć większej.

      Delete