8 August 2013

Mini Sernik z musem czekoladowo - kawowym z sosem malinowym





Sernik to odwieczny klasyk.  Pieczony, może być gotowany, na zimno z galaretką.  Ten, który chciałam dzisiaj zaprezentować, jest jednym z moich ulubionych. Wilgotny, kremowy, po prostu rozpływa się w ustach, dodatkowo z dużą porcją musu czekoladowo-kawowego. Przepyszny. Nie jest słodki, wytrawny i bardzo elegancki. Sprawdza się na przyjęciach jako deser na zimno. Sernik z dnia na dzień nabiera lepszego smaku. Przechowujemy go w lodówce, zimny jest wyśmienity. Jako dodatek podałam maliny w syropie babci, idealny lekki sos.




s k ł a d n i k i :

1 kg sera 3 krotnie zmielonego białego, ja użyłam sera waniliowego z wanilią.
puszka mleka skondensowanego słodzonego
3 białka 
sok z limonki
3 łyżki likieru kokosowego lub białego rumu
3 łyżki mąki ziemniczanej


M u s   c z e k o l a d o w o - k a w o w y :

3 jajka ( oddzielić białka od żółtek )
3 żółtka z sernika, które pozostały
250 gr gorzkiej czekolady Wedla
200 ml śmietanki 30 %
110 gr masła niesolonego
łyżka kako
łyżeczka kawy rozpuszczalnej
100 gr cukru drobnego

w y k o n a n i e :

Formę okragłą lub kwadratową wysmarować masłem, wyłożyć dno papierem do pieczenia. 

Sernik.
Ser, mleko w puszce, białka, likier, sok z limonki,  mąkę utrzeć w misie mikserem na gładką masę. Dodać szczyptę soli. Wylać na formę, rozgrzać piekarnik do 170 stopni C. Piec w środkowej części piekarnika, bez termoobiegu około 45 minut. Nie dopuścić aby sernik zaczął brązowieć, ma pozostać biały. Chyba że użyjecie sera śmietankowego czy waniliowego, wtedy będzie miał barwę lekko żółtą. Wyjąć z piekarnika, ostudzić.

Mus.
Do dużej metalowej misy, wlać śmietankę, 6 żółtek, 3 łyżki cukru ze 100 gr, kawę i kakao. Misę umieścić na garnku z delikatnie gotującą się wodą (około 2 szkl wody). Mieszamy drewnianą łyżką, aż masa zgęstnieje i zrobi się gorąca. Będzie przyklejać się do łyżki. Odstawić z ognia. Dodać czekoladę i masło, rozpuścić aby połączyć masę. 
Ubijamy białka z resztą cukru, na sztywną pianę i powoli dodajemy do musu czekoladowo-kawowego. Lekko zamieszać, aby nie zburzyć piany. Wykładamy mus na ostudzony sernik. Wkładamy do lodówki na całą noc. Można posypać startą gorzką czekoladą. 

Dodatek.
Sos z malin z dodatkiem owoców.








Zapraszam na sernik wg Słodzi :]

Podany był z lekkim musem malinowym z jeżynami. Był przesłodko pyszny;)









14 comments:

  1. Takie slodkie, ze trzeba bylo sie opanowywac, zeby nie jesc 3 kawalka :D

    ReplyDelete
  2. Oj, nie ma co odwiedzać Twojego bloga ... na głodniaka!
    Jestem jeszcze bez śniadania, a tu mi ślinka cieknie ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oj tam mały kawałeczek sernika do porannej herbaty zielonej nikomu nie zaszkodzi;]

      Delete
  3. wygląda tak pysznie, że nawet oblizałabym talerzyk po nim :)

    ReplyDelete
  4. O kurcze...czy mogę zostać Twoim osobistym degustatorem?:*

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jasne, nie ma sprawy:) tylko wiesz, ja dosyć często gotuje;] Trzeba być dyspozycyjnym;]

      Delete
  5. ooo na degustatora tez się piszę... mmmm...zjadłabym takie cudo!!! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Degustatorów nigdy za wiele:) Zapraszam na jutro, trzeba będzie spróbować Tortu Bezowego...

      Miłego popołudnia:)

      Delete
  6. Miałam tę SŁODKĄ :) okazję skosztować pyszny sernik, jednak bez czekoladowego musu. Ale udało się Adze stworzyć coś równie smakowitego.
    Więc dla zainteresowanych podkreślam, że sernik z musem należy przygotować dzień wcześniej, aby zdążył się przez noc schłodzić.
    Pozdrawiam Was dziewczyny ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pycha sernik:) zaraz wrzucę zdjęcie tego cudeńka Słodzi;)

      Pozdrawiam Was mocno;)

      Delete
    2. Pragnę zauważyć, że mus malinowy nie był wcale taki lekki ;) Zawierał 40%, ale być może dla niektórych to lekki dodatek hihihi Słodzia

      Delete
    3. Był pyszny:) wylizałam talerzyk dosłownie ;D

      Delete