6 August 2013

Polędwica z indyka w sosie śmietanowym na białym winie z kurkami






Uwielbiam kurki, mogłabym jeść je na wszystkie możliwe sposoby. Gdy tylko się pojawiają, muszę coś z nich ugotować. Najlepsze są w jajecznicy, do bagietki pieczonej w czosnku czy do makaronu. 
Są delikatne w smaku, nawet jeśli ktoś nie przepada za grzybami to musi je spóbować. 
Dzisiaj na obiad przyrządziłam je w doskonałym białym sosie na bazie białego wytrawnego wina z luczykiem i koperkiem w akompaniamencie polędwicy z indyka. Doskonałe połączenie. Podałam je z ziemniaczkami w masełku i koperku z dodatkiem salsy pomidorowej z cebulką w wykonaniu R.





s k ł a d n i k i :

2 piersi z polędwicy z indyka
20 dag kurek
2 zabki czosnku
lampka białego wytrawnego wina
suszony lubczyk
pieprz
sól
śmietanka 30%
łyżka przyprawy do Strogonowa Knorra
koperek
kilka kropel oleju z pestek winogron


dodatki : ziemniczki z łyżką masła i koperkiem oraz salsa z pomidorów z cebulką, pieprzem, solą i bazylią.





w y k o n a n i e :

Rozgrzać dużą patelnię, skropić olejem z pestek winogron. Pokroić drobno czosnek i wrzucić na patelnię, dodać umyte osuszone kurki. Dusić około 6 minut razem, doprawić szczyptą soli i pieprzu. 

Na drugiej patelni, rozgrzać kilka kropel oliwy z winogron, polędwicę z indyka pokroić na plastry, oprószyć solą, pieprzem oraz lubczykiem. Podsmażyć polędwiczki krótko około 3 minut z każdej strony, mają pozostać białe. Zalewamy je kieliszkiem białego wina.  Czekamy aż odparuje alkohol. Pojawi się biały sos. 

Śmietankę, wymieszać z łyżką przyprawy do Strogonowa Knorra. Polędwiczki dodać do podsmażonych kurek i zalać przygotowaną śmietanką. Posiekać koperek, dodać do sosu. Dusić do zgęstnienia około 1 minuty. 

Podawać z dowolnymi dodatkami. Świetnie komponuje się z makaronem i ryżem, może być z kaszą gryczaną. 




9 comments:

  1. Ooo, i mam już pomysł na niedzielny obiad :)
    Zapowiada się pysznie.
    Dorotko, czy mogą być marynowane kurki?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Powiem Ci Aga, że nie próbowałam z marynowanymi jeszcze. Ale może być inny ciekawy efekt, lekko winny, kwaskowy. Spróbuj i podziel się wrażeniami:) przecież o to w tym chodzi, zrobić fajny nowy ciekawy smak.

      Delete
  2. Ale smakowita propozycja. Mam nadzieję, że uda mi się na dniach zebrać, bo lista dań z ich udziałem rośnie :)
    PS fajna nazwa bloga, znajoma :)

    ReplyDelete
  3. Cudownie. Uwielbiam połączenie mięs z kurkami :).

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja również:) uwielbiam to połączenie z polędwicą i lubczykiem.

      Delete
  4. Replies
    1. Dziękuję:) lekko i smacznie i w miarę szybko. U mnie czas gra rolę.

      Delete