I znowu moja ukochana pizza:) Gdy nie za bardzo wiem na co mam ochotę, zawsze wygrywa pizza albo makaron. Tym razem ze składników z lodówki wyszło jasne, że to musi być ona. Cukinia, czekała na nadzienie, ale w końcu wylądowała na drożdzowym cieście. Jedna z lepszych pizz, które jadłam.
s k ł a d n i k i:
szklanka mąki tortowej albo pszennej
10 dag drożdży
1/4 szkl wody ciepłej
łyżeczka cukru
szczypta soli
łyżka extra vergin
kilka plastrów cienko pokrojonej cukini ze skórką
salami
cebula
2 ząbki czosnku
pół papryki w słupiki lub paseczki
pomidorki cherry
2 pieczarki
pół szklanki sera żółtego sokół
sól
pieprz czerwony
bazylia
sos jogurtowo-curry
2 łyżki majonezu
2 łyżki śmietany 18%
łyżka pasty curry
szczypta cynamonu
i kardamonu
ząbek czosnku
majeranek świeży
w y k o n a n i e:
W misie miksera mieszamy razem mąkę, przygotowany rozczyn z wodą ciepłą, drożdżami i cukrem, oraz sól. Robimy ciasto. Odkładamy do wyrośnięcia na 30 min , przykrywamy ściereczką.
Kroimy pieczarki na plastry, paprykę na słupki, pomodorki na połowę, czosnek na talarki. Cebulę w piórka, cukinię w plastry cienkie.
Składniki sosu mieszamy ze sobą, formujemy z ciasta okrąg o wielkości taki jaki chcemy. Smarujemy sosem, posypujemy startym żołtym serem, wykładamy składniki, posypujemy czosnkiem, serem mozzarella, dokladamy salami, szczyptę soli i świeżo mielony pieprz.
Zapiekamy około 20 min w temp 200 stopni C. Dekorujemy bazylią.
Zgłodniałam widząc tę pizzę :-)
ReplyDeleteja też:)
ReplyDeleteWyjechałam tylko na dłuższy weekend, a tu tyle smakowitości!
ReplyDelete;] a co się będę lenić, gotuje. I zachęcam do testowania.
DeleteA propo jedzonka, na weekend już pizza zarezerwowana jest na babski wieczór;] Dostałam dzisiaj zamówienie.
No to nasze "warsztaty" zapowiadają się przepysznie ;)
DeleteWszystkie przynosimy coś do spróbowania, więc będzie znów inspirująco...
Oj będzie;]
DeleteUwielbiam pizze;) biorę ją całą!!!
ReplyDeleteBierz Mira;]
Delete