26 August 2013

Pizza z cukinią, salami i pomidorkami w sosie curry






I znowu moja ukochana pizza:) Gdy nie za bardzo wiem na co mam ochotę, zawsze wygrywa pizza albo makaron.  Tym razem ze składników z lodówki wyszło jasne, że to musi być ona.  Cukinia, czekała na nadzienie, ale w końcu wylądowała na drożdzowym cieście. Jedna z lepszych pizz, które jadłam.  

s k ł a d n i k i:

szklanka mąki tortowej albo pszennej
10 dag drożdży
1/4 szkl wody ciepłej
łyżeczka cukru
szczypta soli
łyżka extra vergin


kilka plastrów cienko pokrojonej cukini ze skórką
salami
cebula
2 ząbki czosnku
pół papryki w słupiki lub paseczki
pomidorki cherry
2 pieczarki
pół szklanki sera żółtego sokół
sól
pieprz czerwony
bazylia

sos jogurtowo-curry  

2 łyżki majonezu
2 łyżki śmietany 18%
łyżka pasty curry
szczypta cynamonu
i kardamonu
ząbek czosnku
majeranek świeży



w y k o n a n i e:

W misie miksera mieszamy razem mąkę, przygotowany rozczyn z wodą ciepłą, drożdżami i cukrem, oraz sól. Robimy ciasto. Odkładamy do wyrośnięcia na 30 min , przykrywamy ściereczką.

Kroimy pieczarki na plastry, paprykę na słupki, pomodorki na połowę, czosnek na talarki. Cebulę w piórka, cukinię w plastry cienkie.

Składniki sosu mieszamy ze sobą, formujemy z ciasta okrąg o wielkości taki jaki chcemy. Smarujemy sosem, posypujemy startym żołtym serem, wykładamy składniki, posypujemy czosnkiem, serem mozzarella, dokladamy salami, szczyptę soli i świeżo mielony pieprz. 

Zapiekamy około 20 min w temp 200 stopni C. Dekorujemy bazylią.




8 comments:

  1. Zgłodniałam widząc tę pizzę :-)

    ReplyDelete
  2. Wyjechałam tylko na dłuższy weekend, a tu tyle smakowitości!

    ReplyDelete
    Replies
    1. ;] a co się będę lenić, gotuje. I zachęcam do testowania.
      A propo jedzonka, na weekend już pizza zarezerwowana jest na babski wieczór;] Dostałam dzisiaj zamówienie.

      Delete
    2. No to nasze "warsztaty" zapowiadają się przepysznie ;)
      Wszystkie przynosimy coś do spróbowania, więc będzie znów inspirująco...

      Delete
  3. Uwielbiam pizze;) biorę ją całą!!!

    ReplyDelete