Po długim rezygnowaniu ze spożywania mięsa, powracam. Ostatnio chodził za mną smak dania meksykańsko - teksańskiego. Nazwa tego bajecznie smacznego dania pochodzi z języka hiszpańskiego "chile con carne " i oznacza "papryki z mięsem". Tradycyjnie do dania podaje się ryż albo tortille.
Ja przełamałam tę zasadę i jako dodatek zaserwowałam kaszę gryczaną. Połączenie okazało się trafione, słodka kasza do tego pikantne chili i słodkie pikle. Przystawką były także faszerowane papryki sosem, który pozostał mi w nadmiarze.
s k ł a d n i k i:
500 gr mięsa mielonego z łopatki
2 papryki pokrojone w kostkę
2 małe papryczki chili pokrojone drobno
puszka czerwonej fasoli odsączona z zalewy
cebula pokrojona w kostkę
3 ząbki czosnku pokrojone w kostkę
puszka pomidorów z puszki
sól
pieprz
łyżeczka chili
łyżeczka kuminu w proszku
łyżeczka oregano
łyżeczka ciemnego sosu sojowego
łyżeczka cukru
łyżka extra vergin
w y k o n a n i e :
Na dużej patelni rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę z czosnkiem, dodać chili, kmin rzymski, oregano i smażyć przez około minutę.
Stopniowo dodajemy zmielone mięso i mieszamy aż ładnie się zarumieni. Dolewamy sos sojowy oraz cukier. Dodajemy pomidory z puszki. Lekko rozdrabiamy je aby nie były za duże. Doprawiamy pieprzem i szczyptą soli.
Danie przykrywamy i dusimy przez około 20 minut, od czasu do czasu przemieszamy. Dodajemy pokrojone papryki oraz papryczkę chili. Dalej gotujemy pod przykryciem około 10 minut. Na samym końcu dodajemy odsączoną i przepłukaną fasolę. Gotujemy jeszcze około 4 minut.
Podawać z dowolnym dodatkiem : ryż, tortilla, grzanki z czosnkiem.
Kasza gryczana idealnie uzupełniała się z tym pysznym sosem. Nie powiem kto naciskał, żeby je ze sobą połączyć :P
ReplyDeleteTak to prawda:) to Twój pomysł:) jesteś kreatorem nowego smaku chili con carne.
ReplyDelete