Dzisiejsza propozycja to zapiekany kurczak w teksańskich przyprawach z pieczonymi młodymi ziemniaczkami na słodko z dodatkiem duszonej marchewki.
Kurczak jest przepyszny, lekko słodki z ostrym posmakiem, oczywiście zawsze doprawianie zależy od preferencji i gustu podniebienia.
s k ł a d n i k i:
8 udek z kurczaka
3 łyżki oliwy z oliwek MONINI
3 ząbki czosnku
ocet balsamiczny, użyłam z firmy Kuhne o smaku granatu
sos Kuhne red hot chili pepper tutaj
pieprz, sól, szczypta cukru
zioła : majeranek
przyprawa do kurczaka - teksańska
w y k o n a n i e:
Udka pozostawiłam w przygotowanej glazurze z powyższych składników, na około 1 h.
Formę żaroodporną wysmarowałam oliwą z oliwek, włożyłam kurczaka i 6 nieobranych ząbków czosnku, w łupinkach oraz gałązkę świeżego majeranku.
Zapiekałam około 60 minut pod przykryciem żaroodpornym w temperaturze około 200 stopni.
Marchewki (około 4), pokroiłam w talarki, zagotowałam w rondelku z dwiema szklankami posolonej wody. Dodałam łyżeczkę cukru i łyżkę masła. Gotowałam pod przykryciem około 15 minut, do miękkości.
Do kubeczka wlałam 1/3 szkl. wody i dodałam łyżkę mąki. Trzepaczką rozpuściłam grudki.
Dodałam do marchewki.
Ziemniaczki obrane, umyte, wysuszone, wymieszałam z dwiema łyżkami oliwy z oliwek, solą i pieprzem i szczyptą cukru. Konieczne jest dodanie cukru, gdyż podczas pieczenia ziemniaczki pięknie się zarumienią pod wpływem karmelu. Zapiekałam w piekarniki około 45 minut w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu posypałam świeżym koperkiem.
Wygląda pysznie! Aż ślinka cieknie...Fajny pomysł do wykorzystania.
ReplyDeletesmakowity obiadzik... ;) aż robię się głodna!
ReplyDelete