14 July 2013

Muffiny porzeczkowo-poziomkowe








Niedziela powitała nas bardzo miłą niespodzianką, dojrzały porzeczki z naszego ogrodu.

Trzeba było to uczcić pierwszymi Muffinkami w lipcu.

Muffiny wyszły przesłodko cudownie, lekkie puszyste ciasto, w środku dojrzałe białe i czarne porzeczki.
Kropeczką nad "i" przysłużyły mi poziomki, które nadały mile słodkiego smaku całości.

Polecam wyszły cudowne ;)



s k ł a d n i k i :
( na 15 muffinek)


4 jaja
125 dag cukru
250 dag mąki tortowej
200 gr roztopionego masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki ajerkoniaku
szczypta soli
papilotki lub papier do pieczenia, foremki do muffinów (ja użyłam kolorowych silikonowych IKEA)

Owoce : porzeczki białe, czarne, poziomki.








w y k o n a n i e :

Ubijamy jaja z cukrem na puszystką masę około 8 min, na wolnych obrotach miksera.
Wlewamy cienkim strumieniem ajerkoniak, miksujemy.
Roztapiamy masło na ogniu, ostudzone dolewamy do masy jajecznej.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, przesiewamy aby nabrała powietrza, wsypujemy do masy.

Do foremek wkładamy papier do pieczenia, napełniamy łyżką masy, wsypujemy kilka owoców, ponownie masa do 3/4 wysokości foremki. Na wierzch po kilka owoców.






Nagrzewamy piekarnik do temperatury 170 -180 C bez termoobiegu, pieczemy około 20 - 25 minut. (ja piekłam w temp. 180 C 25minut.)


Upieczone muffiny posypujemy cukrem pudrem, ozdabiamy owocami.








4 comments:

  1. It's amazing:) they look great.

    Sara K.

    ReplyDelete
  2. You must try this recipe, fruit muffins are perfect;]

    I invite you to follow my blog.
    back taste

    ReplyDelete
  3. wyglądają smakowicie, wypróbuję na weekend :)

    ReplyDelete
  4. W tym tygodniu, będzie nowy wpis na blogu na babeczki z białą czekoladą i malinami:)

    ReplyDelete