Białe sosy do spaghetti są równie popularne, co te ogniście czerwone do bolognese czy ragu.
Bazując na dodatkach można wyczarować coś zupełnie wspaniałego i nie oczekiwanego.
Nie bójcie się mieszać smaków, dodawać składników nieszablonowych i czasami dziwnie komponujących się z daniem., z tego wychodzą prawdziwe dzieła.
Więc odwagi do roboty ;]
Bądź Panią lub Panem w swojej kuchni (zapożyczone z pewnej reklamy;))
s k ł a d n i k i :
fasolka szparagowa zielona
5-6 suszonych pomidorków z zalewy czosnkowej
8 oliwek zielonych
4 ząbki czosnku
2 cebule białe
250 ml śmietanki 30%
przyprawy : sól, pieprz, tymianek, papryka wędzona ostra, lubczyk
przyprawa Knorr do białego sosu z kurczakiem (opcjonalnie)
spaghetti
dekoracja : zioła świeże , ja dodałam majeranek. Pokruszony ser błękitny Lazur. Stary ser parmezan.
w y k o n a n i e :
Ugotować spaghetti al dente, w dużej ilości wody, odcedzić, przepłukać wodą. Nie będziemy dodawać makaronu do sosu, więc można tak z całą pewnością zrobić.
Na rozgrzanej patelnię, wlać łyżkę oliwy z oliwek, dorzucić pokrojoną na cienką kosteczkę cebulę i czosnek. Krótko podsmażyć, aż cebulka nabierze złotego koloru.
Oliwki pokroić w kostkę, pomidory suszone w paski, dodać do cebuli. Podsmażyć około 2 min.
Śmietankę z łyżką przyprawy Knorra do białego sosu z kurczaka wlewamy na patelnię.
Dodajemy przyprawy, dusimy pod przykryciem około 2 minut.
Ugotowaną fasolkę lub mrożoną ( ja użyłam świeżej ugotowanej na parze) dodajemy na patelnię do sosu.
Zmniejszamy ogień i dusimy do momentu aż sos zacznie nam ładnie gęstnieć około 5 min.
Na gorące talerze wykładamy makaron, dodajemy sos i dekorujemy ziołami i startym parmezanem lub grana padano oraz pokruszonym serem błękitnym Lazurem.
pychotka!!! :)
ReplyDeleteZgadzam się:) i nie zajmuje więcej niż 15 minut przyrządzenie.
Delete