Leczo kojarzy mi się typowo z gorącem lata.
Kiedy byłam małą dziewczynką, tą potrawę robiła moja babcia.
Działa na mnie sentymentalnie i wprawia w błogi nastrój a do tego niebiańsko smakuje.
Idealne połączenie warzyw sezonowych ze świeżymi pomidorami.
Idealne połączenie warzyw sezonowych ze świeżymi pomidorami.
Dodatkiem może być ryż, bagietka czy makaron.
Ja prezentuję z grubym makaronem rurki, oczywiście z semoliny.
Ja prezentuję z grubym makaronem rurki, oczywiście z semoliny.
s k ł a d n i k i:
0,5 kg mielonej wołowiny
2 duże czerwone papryki
cukinia
6 pieczarek
2 cebule
3 ząbki czosnku
puszka pomidorów z puszki
2 duże pomidory
zioła: szczypta tymianku, majeranku, owoc jałowca, pieprz cayenne
sól
pieprz świeżo mielony
łyżka czerwonej wędzonej papryki
szczypta cukru
oliwa z oliwek , olej lniany
w y k o n a n i e :
Rozgrzewamy rondel lub dużą patelnię, na tyle wysoką aby swobodnie można było mieszać sos. Szklimy na patelni cebulę pokrojoną z czosnkiem w kosteczkę. Dodajemy mięso i lekko podsmażamy.
Paprykę kroimy w kostkę oraz cukinie, pieczarki w talarki. Dorzucamy do mięsa. Przyprawiamy ziołami. Pomidory obieramy ze skórki, ówcześnie sparzone wrzątkiem, dusimy na patelni wraz z resztą potrawy.
Dolewamy pomidory z puszki i słodzimy szczyptą cukru.
Dusimy pod przykryciem około 30 min, sprawdzamy czy cukinia jest dostatecznie miękka. Sos zgęstnieje i nabierze mocno czerwonego koloru.
Podajemy z bagietką, ryżem lub makaronem.
wygląda pysznie, leczo uwielbiam, napewno wypróbuję:)
ReplyDeleteBardzo mi miło, zapraszam:)
ReplyDelete