Bób pyszny strączkowy smakołyk, po który chętnie sięgam w sezonie letnim, nie wymaga skomplikowanych czynności. Wystarczy ugotować go w skórce, obrać, można zrobić pastę do kanapek, polać zezłoconą bułką tartą na maśle, skropić oliwą extra vergin albo cytryną. Jest cudowny sam w sobie.
Ja zaproponuję sałatkę, istną bombę odżywczą. Ma w sobie to wszystko, co potrzebujemy aby być piękne. Łatwa w przygotowaniu, zajęła mi 12 minut z mojego cennego urlopowego czasu.
A jaki efekt:) Idealna przekąska na popołudnie, świetnie sprawdzi się jako dodatek do grilla.
s k ł a d n i k i :
1/2 awokado
miseczka bobu
1/2 cebuli
ząbek czosnku
bazylia
2 suszone pomidory
1/2 ogórka
pestki dyni
extra vergin
kilka kropel cytyny
sól, pieprz
w y k o n a n i e:
Bób gotujemy w wodzie, około 8 minut. Studzimy, obieramy ze skórki. Skrapiamy sokiem z cytyny.
Awokado obieramy, kroimy w kosteczkę, również skropiamy cytyną, aby pozostał ładny kolor.
Ogórek i cebulę kroimy w kostkę, suszone pomidory w paseczki.
Czosnek kroimy w kosteczke, rozcieramy z solą, dodajemy łyżkę extra vergin, pieprz.
Łączymy delikatnie składniki, ewentualnie doprawiamy do smaku. Posypujemy pestkami dyni i świeżą bazylią.
Podajemy z grzankami : grilowanymi na patelni grillowej, polane extra vergin z czosnkiem.
zjadłabym teraz taką, wygląda apatycznie mmmmm ;)
ReplyDeleteA jak cudownie smakuje:)
DeleteLunch z Bobem, czyli z Robertem, hehe?
ReplyDeleteApetyczny, apetyczny ten posiłek ;)
Zgadza się:)
DeleteTak naprawdę był to lunch z dwoma bobami. Z tego jednemu Bobowi bardzo to wszystko smakowało, mimo początkowej niechęci do dania ;)
ReplyDelete;] Aczkolwiek ten Bob jest teraz fanem sałatki z dodatkiem awokado.
Delete