20 July 2013
Porzeczkowa chmurka czyli kruche z pianką i porzeczkami.
Dzień III ~~ 20 lipca
Sezon na porzeczki trwa, w tym momencie są najsłodsze i najlepsze. Korzystajcie ;)
To kruche ciasto z pianką robiłam już na wiele wariantów: z malinami, truskawkami, wiśniami.
Zawsze sprawdza się znakomicie. Z porzeczkami zyskało dodatkową świeżość, poprzez ich orzeźwiający smak. Idealne na spokojne sobotnie popołudnie z filiżanką czarnej kawy;)
s k ł a d n i k i :
(na kruchy spód)
2,5 szklanki mąki tortowej
kostka masła
5 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
w y k o n a n i e :
Zimne masło pokroić w kostkę, wymieszać w metalowej misce z mąką.
Dodać żółtka, cukier puder i proszek do pieczenia. Szybko zagnieść.
Podzielić na 60% i 40%, zawinąć w folie spożywczą i zamrozić.
Po upływie najkrócej pół godziny ( można ciasto przygotować na następny dzień), formę o wymiarach 33x20 wysmarować lekko masłem, wyłożyć papierem do pieczenia.
Na spód zetrzeć na grubych oczkach większą ilość ciasta (60%), wyrównać dłonią.
Piec w temperaturze 180C 20 minut. Wystudzić.
s k ł a d n i k i :
(pianka budyniowa)
5 białek
szklanka cukru
cukier waniliowy
2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
1/2 szklanki oleju roślinnego
owoce : porzeczki, jagody, borówki, maliny, truskawki, jeżyny.
w y k o n a n i e :
Białka ubijamy na szybkich obrotach miksera, dosypujemy powoli cukier.
Gdy piana będzie już błyszcząca, dosypujemy budyń i wlewamy olej. Chwilę miksujemy masę.
Na ostudzony spód kruchy wykładamy piankę budyniową, na niej układamy owoce, nie za dużo.
Na wierzch ścieramy pozostałą ilość ciasta zamrożonego (40%).
Pieczemy w temperaturze 180% około 30 - 40 minut. Studzimy. Oprószamy cukrem pudrem.
TAGI
kruche ciasto,
Na słodko,
Owoce,
Pianka,
Special Week
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
To moje smaki! idealne ciasto ;) Pozdrawiam!
ReplyDeletePozdrawiam:)
DeletePorywający naturalny, gorzki smak porzeczek, ładnie przełamany budyniowym kremem... No i to kruche ciasto, pysznie się to jadło :)
ReplyDeleteCieszę się, że smakowało:)
DeleteDorotko, zainspirowałaś i mnie do tego by częściej podejmować się kulinarnych wyzwań :) Przed chwilą smakowałam mojego wypieku wg Twojego przepisu. Ciasto wyśmienite!!! Przepis jest na tyle uniwersalny, że daje mnóstwo możliwości w zakresie wdrażania własnych pomysłów i wymysłów piekarskich ;). Kruche wg tego przepisu (pierwszy raz wyszło mi tak dobre), to świetna baza na ciasto wiśniowe, czereśniowe a tak naprawdę każde owocowe. Bomba! Następnym razem dam mniej cukru, wydaje mi się, że 3/4 szklanki powinno wystarczyć. Chcę więcej! Powodzenia! Słodzia
ReplyDelete:) Bardzo się cieszę że wyszło ciacho:)
ReplyDeleteSłodzia, pieczenie na prawdę jest pestką, tylko trochę wiary w siebie:)
To kruche ciasto jest najlepsze do tego typu ciast z owocami. Do tartej używam trochę innego. Następnym ciastem na blogu będzie właśnie tarta. Jak tylko skończę oczyszczanie organizmu.
Poza tym ten sernik co upiekłaś na babskim wieczorze u Agi był obłędny. Musisz koniecznie podzielić się ze mną przepisem:)
Dorotko, moja chmurka wyskoczyła właśnie z piekarnika. Ciekawe co na ciacho powiedzą jutro goście. Pozdrawiam Ania
ReplyDeleteAniu, na pewno wyszło Tobie ciasto fantastyczne:) Czekam na wieści, Miłego weekendu:)
DeleteByło pyszne - i proszę o przepis na tort bezowy.Pozdrawiam Ania
ReplyDeleteAniu, będzie tort bezowy, specjalnie dla Ciebie:)
Delete