19 July 2013

Risotto ze szpinakiem i fasolką szparagową.







Dzień II ~ 19 lipca 

Risotto o kremowej konsystencji to bardzo wykwintne danie, odpowiednio przyrządzone nie potrzebuje wielu składników. Sekretem jest oczywiście ryż.
Ryż do risotta to specjalny włoski ryż o okrągłych ziarnach.
Włoski ryż dzieli się na cztery kategorie: (ze względu na długość i kształt ziarna) ordinario albo comune, semi-fino, fino i superfino. Im lepszy ryż, tym wymaga dłuższego gotowania i wchłaniania płynów.
Do najlepszych gatunków ryżu należą : Carnaroli, Vialone Nano, Arborio, Baldo, Razza '77, Sant'Andrea. Idealne risotto powinno posiadać kremową lekko płynną konsystencję i pozostać al dente (lekko twarde).
Danie wymaga cierpliwości, a składniki to idealny bulion, wino, parmezan, ryż i masło.

Dzisiaj zaproponuję Risotto ze szpinaku z zieloną fasolką szparagową.


 s k ł a d n i k i :

risotto Arborio
masło
lampka białego wytrawnego wina
1,5 l bulionu gorącego
cebula
3 ząbki czosnku
fasolka szparagowa
szpinak świeży babe
zioła : oregano, szałwia, szczypiorek, pieprz, sól


w y k o n a n i e :

Masło rozpuszczamy na głębokiej patelni.

Cebulę kroimy w kosteczkę, wrzucamy na patelnię. Lekko szklimy, pare sekund.

Wsypujemy ryż, aby obtoczył się w maśle. Krótko mieszamy. Wlewamy wino białe, odparowujemy.

Bardzo ciepły bulion, po chochelce dolewamy do ryżu. I mieszamy.

Gdy ryż zacznie wchłaniać płyn, dolewamy ponownie, zajmię to około 20 minut. Musimy ciągle mieszać aby ryż się nie przypalił na patelni.

Między czasie fasolkę szparagową kroimy na kosteczkę, dorzucamy do risotta. Ciągle mieszamy.

Dodajemy zioła i czosnek pokrojony w talarki. Szpinak opłukany wrzucamy na patelnię do risotta.

Po wchłonięciu bulionu po około 20 minutach risotto jest już gotowe.

Gotowe risotto posypujemy startym parmezanem i ozdabiamy szczypiorkiem.

Delikatne, kremowe i aromatyczne.






3 comments:

  1. jak z parmezanem to na pewno musi być dobre... :)

    ReplyDelete
  2. To prawda:) uwielbiam sery, zawsze jakoś przemycę je do dania. Oczywiście z umiarem, parmezan to light nie jest;]

    ReplyDelete
  3. Oczywiście, że tak:) Zawsze przemycę do dania jakiś ser.

    ReplyDelete