31 July 2013
Bavette z kurczakiem, papryką w extra vergin z pesto bazyliowym
Jedliście kiedyś makaron doskonały?
Jeśli nie musicie konieczne sprawdzić u siebie ten przepis. Ja jestem zachwycona. Jest aromatyczny, obłędnie smaczny i robi sie go w 15 minut. Nie posiada dużo składników, smak głównie opiera się na kurczaku i papryce, podsmażonej, słodkiej i pysznej oliwie z oliwek z pesto bazyliowym. Przepis pochodzi od mojej Drogiej przyjaciółki Wioli, która jest moją ciągłą inspiracją.
Na pewno nie raz nie dwa powrócę do tego makaronu. Szczególnie polecam, gdyż jest lekki i sycący, nawet osoby szczególnie dbające o figurę bez obawy mogą pokusić się o porcję.
s k ł a d n i k i :
pierś z kurczaka
1 papryka
1 cebula
3 ząbki czosnku
dużo świeżej pietruszki
garść listków bazyli
oregano
extra vergin
łyżeczka soku z wyciśniętej cytryny
sól
pieprz
bavette (spokojnie można zastąpić innym makaronem)
w y k o n a n i e :
Rogrzewamy głęboką patelnię, wlewamy 2 łyżki extra vergin.
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię, rumienimy lekko około 5 minut.
Dorzucamy paprykę pokrojoną w kostkę i smażymy aż będzie miękka. Doprawiamy solą i pieprzem oraz oregano. Wyciągamy na talerz, zawijamy folią aluminiową aby zatrzymać soki w kurczaku, aby nie był suchy.
Na tą samą patelnię wrzucamy pokrojoną w kosteczkę cebulę i 1 ząbek czosnku również pokrojony w kosteczkę. Smażymy 3 minuty. Odstawiamy z ognia. Dokładamy kurczaka z papryką, przykrywamy pokrywką.
Gotujemy makaron al dente.
Makaron odcedzamy bezpośrednio na patelnię z mięsem i papryką. Mieszamy.
Natkę pietruszki kroimy na drobno dorzucamy świeżą do makaronu, dodajemy pesto bazyliowe i 2 łyżki extra vergin.
Wykładamy na talerze, posypujemy startym parmezanem.
P e s t o :
Do blendera wrzucamy garść listków bazylii, 2 ząbki czosnku, szczypta soli i pieprzu, sok z cytryny.
Można dodać orzechy, lecz pominęłam. Wszystko razem miksujemy.
TAGI
kuchnia włoska,
Kurczak,
Papryka,
Parmezan,
spaghetti
Blog kulinarny
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment