12 September 2014

ROLADA MALINOWA






Pierwszy raz zetknęłam się z roladą w cukierni "Kasia" w Świdnicy, kiedy byłam małą dziewczynką. 

To było coś wspaniałego, już wtedy wiedziałam, że kiedyś nauczę się piec i będę miała własną wersje tego ciasta. 

Dużo malin, krem z likierem malinowym i musem z malin, delikatny cieniutki biszkopt i puder.

Tak mało mi brakuje do szczęścia.








s k ł a d n i k i :

3 jaja

1/2 szklanki mąki tortowej

1/3 szklanki cukru

esencja waniliowa

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżka zimnej wody


400 ml śmietanki 30%

2 łyżki cukru

250 g malin

2 łyżki likieru malinowego



w y k o n a n i e :

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 170 stopni C bez termoobiegu.

Ubijamy białka na sztywno, dosypujemy powoli cukier i miksujemy.

Żółtka mieszamy z łyżką zimnej wody, powoli dodajemy do ubitych białek. 

Mieszamy drewnianą łyżką. 

Dosypujemy mąkę, proszek do pieczenia.

Na bardzo dużą blaszkę, ja użyłam blaszki do piekarnika, wykładamy na papier do pieczenia ciasto, 

wyrównując tworząc duży prostokąt.

Pieczemy cienki biszkopt około 18-20 minut.

Ściereczke posypujemy cukrem pudrem, umieszczamy na niej biszkopt i rolujemy, zamykając ciasto w środku. Studzimy w ściereczce.

Ubijamy śmietankę z cukrem.

Maliny lekko rozbijamy widelcem i dodajemy do ubijającej się śmietanki, miksujemy krótko, aby pozostały małe cząstki owoców w kremie.

 Dolewamy likier i mieszamy.

Odwijamy roladę, smarujemy kremem, układamy całe maliny i zawijamy roladę. 

Całość zawijamy folią aluminiową i chłodzimy w lodówce.

Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.













30 comments:

  1. Piękna, pyszna i taka delikatna.....mniam :)

    ReplyDelete
  2. Pysznie wygląda! Masz talent :) Ja tam takich ciast boję się robić...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Przestań bo się rumienie:) musisz próbować wtedy wszystko jest możliwe:)

      Delete
  3. Pyszności kochana, bardzo lubie Twoje propozycje, bo zawsze wyglądają tak lekko i kusząco.
    Udanego weekendu Dorotko

    ReplyDelete
    Replies
    1. Staram się żeby wszystkie ciasta były jak puch i niepowtarzalne w smaku. Wolę zjeść mały kawałek, ale taki o którym smaku długo nie zapomnę;)

      Delete
  4. Pyszności kochana, bardzo lubie Twoje propozycje, bo zawsze wyglądają tak lekko i kusząco.
    Udanego weekendu Dorotko

    ReplyDelete
  5. Replies
    1. Dziękuję Madziu:) starałam się, żeby była minimalistyczna.

      Delete
  6. Jak zwykle wygląda cudownie :) To fajnie wiedzieć już od dziecka, że coś stanie się pasją ;) Fajnie by było gdybym ja mogła sprecyzować swoje plany w wieku 5 lat ;) :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. To nie tak, że wiedziałam, że pokocham gotowanie czy pieczenie, po prostu to samo przyszło:)

      Musisz próbować wielu rzeczy, w końcu znajdziesz to co sprawia, że szybciej pulsuje Ci krew w żyłach:)

      Delete
  7. Upiekłaś moje ulubione ciacho. To na kawałek takiej rolady znosi mnie do mojej cukierni :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe widzę, że mamy ten sam problem ze słodkością;)

      Delete
  8. Moja ulubiona rolada też musi mieć maliny ,ale cudownie lekka i apetyczna !.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja lubię także wersje z truskawkami, szkoda, ze sezon już minął, niezdążyłam jej pokazać na blogu.

      Delete
  9. łał! już od długiego czasu zbieram się do zrobiebia rolady... Twoja jest fantastyczna!

    ReplyDelete
    Replies
    1. To jest mega szybsze niż normalny biszkopt czy tort ;) uzależniłam się od rolad niestety !

      Delete
  10. Rolada wygląda tak lekko jak piórko :) Gdyby nie ta śmietana, poprosiłybyśmy Dorotko, żebyś wysłała nam po kawałku :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jak będziecie w Dublinie, wpadajcie na ciacho na sto procent:)

      Delete
  11. Wygląda obłędnie i na pewno jest przepyszna! Takie połączenie smaków nie może się nie sprawdzić :)

    ReplyDelete
  12. Cudowna, taka jeszcze letnia i kolorowa :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. To samo miałam skojarzenie, rolada tego typu zawsze kojarzy mi się z latem:)

      Delete
  13. Replies
    1. Hehe nie widziałaś jeszcze mojej kawowej:)

      Delete
  14. Rolada pewnie dobra, ale koniecznie zrób bezową z malinami :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. A wiesz Sosna, że zastanawiałam się nad taką:) tylko trochę się boję jak mi wyjdzie ta rolada z bezy. Zawsze mam wrażenie że rozpadnie się jak ją zwinę:) Masz jakiś sprawdzony sposób?

      Delete