Lata nie może być bez bezy z sezonowymi owocami.
W tym roku są to mini pavlove z wanilią z kremem śmietankowym, malinami i granatem,
oprószone ciemnym gorzkim kakao.
Prosto i słodko.
s k ł a d n i k i :
4 białka
1/2 szklanki cukru
laska wanili
200 ml śmietanki 30%
2 łyżeczki cukru
granat
maliny
kakao
w y k o n a n i e :
Białka ubijamy na sztywno, powoli wsypując cukier i ziarenka wanilii.
Ubijamy nadal, do powstania gęstej błyszczącej masy.
Normalnie na tym etapie dodałabym ocet i skrobie, lecz tym razem rezygnujemy z tych składników, gdyż bezy mają być mocno wysuszone, bez pianki w środku.
Suszymy je w piekarniku nagrzanym do temperatury 130 stopni przez 6 minut i zmniejszamy do 100 stopni, suszymy około 3 godziny.
Wyłączamy piekarnik i nie otwieramy drzwiczek, zostawiamy do wyschnięcia na drugi dzień.
Ubijamy śmietankę z cukrem, wykładamy na bezy, dekorujemy malinami, granatem i oprószamy gorzkim kakao.
Wkładamy na 10 minut do zamrażarki przed podaniem.
Bez nie lubię ale te wyglądają tak pysznie, że chyba polubię heh ;)
ReplyDeleteHehe to się nazywa moc przekazu;]
DeletePozdrawiam serdecznie Natalie:)
piękne!
ReplyDeleteDziękuje Olu:)
Deleteale smakowitosci!
ReplyDeleteSłodkości a i owszem:)
DeleteNiby zwykła beza, ale tak pięknie udekorowana, że aż robi się niezwykła :)))
ReplyDeleteDziękuję, myśle, że czasami nie ma co kombinować, proste znaczy lepsze czasami:)
DeletePiękne!!!! Aż mi ślinka cieknie:)
ReplyDeletePozdrowienia Madlene:)
DeletePoproszę taką jedną :)) pyszne...
ReplyDeleteProszę Cię bardzo:) chyba muszę zrobić wiecej, bo szybko się rozeszły.
DeleteJesteś mistrzynią ,to małe dzieła sztuki.
ReplyDeleteDziękuję Lauro:) lubię jak ładnie wyglada jedzenia, ja jadam takze oczami:)
DeleteO matko, zakochałam się o.O :D Gdybym jeszcze potrafiła zrobić takie cuda...
ReplyDeleteTo straszliwie proste:) wrzucasz do miski i miksujesz a potem samo się suszy:)
DeleteWyglądają tak słodko, że zjadłabym od razu podwójną porcję :)
ReplyDeleteHaha:) no ja skończyłam na 3 bezach:) nie da się zjeść tylko jednej.
DeleteJestem pod wrażeniem, są piękne ! :)
ReplyDeleteDziękuję Paulinko:)
DeleteMuszę spróbować, to coś dla mnie, ciekawa tylko jestem czy sojowa śmietanka sobie też z tym poradzi.
ReplyDeleteSmacznie to wyglada :))
Wiesz Marysiu, nie próbowałam jeszcze z sojową, ale pewnie tak. Kokosowe mleczko też tu fajnie smakuje. Ale ja kocham lekką bitą śmietankę, wiec zawsze jakoś zawsze mi tu pasuje, łagodzi mi ten słodki smak bezy.
DeleteAle ślicznoty <3
ReplyDelete;] dzięki Sosna, zainspirowałeś mnie tym ostatnim tortem Bezowym, wiec coś małego sobie zafundowałam:)
DeleteUwielbiam!! Idealne :))
ReplyDeleteDziękuje Aga:)
Deleteno nie...trochę mnie tu nie było i znowu jakiś obłęd! pycha!
ReplyDeleteJa tu cały czas się rozpieszczam Marcelo:)
Deleterewelacyjnie wygląda:) idealne kształty nic tylko zaparzyć kawę i wsuwać:D
ReplyDeleteTrochę mi zajęło uformować taki kształt bez jaki chciałam:)
DeleteCudne!!!!
ReplyDeleteDziękuję:)
DeleteRozpływam się w zachwytach, bo wszystko co z bezą uwielbiam :-)
ReplyDeleteMhm, ja też, mogłaby być sama beza i śmietanka i byłoby cudnie:)
DeleteGenialny deser. W prostocie tkwi siła :)
ReplyDeleteSiła prostoty:)
DeletePiękne, napewno pyszne!!
ReplyDeleteBardzo dobre:)
DeleteTaki deser byłby w sam raz na moje imieninki....
ReplyDeleteObiecuję zrobić jak przylecę do domu :)
Deletepiękne i tak smakowicie wyglądają
ReplyDeleteDziękuję Agnieszko:) Witaj u mnie.
Delete