22 July 2014

Waniliowe Bezy






Lata nie może być bez bezy z sezonowymi owocami.

 W tym roku są to mini pavlove z wanilią z kremem śmietankowym, malinami i granatem, 

oprószone ciemnym gorzkim kakao.

 Prosto i słodko.





s k ł a d n i k i :

4 białka
1/2 szklanki cukru
laska wanili
200 ml śmietanki 30%
2 łyżeczki cukru
granat
maliny
kakao


w y k o n a n i e :

Białka ubijamy na sztywno, powoli wsypując cukier i ziarenka wanilii. 

Ubijamy nadal, do powstania gęstej błyszczącej masy. 

Normalnie na tym etapie dodałabym ocet i skrobie, lecz tym razem rezygnujemy z tych składników, gdyż bezy mają być mocno wysuszone, bez pianki w środku.

Suszymy je w piekarniku nagrzanym do temperatury 130 stopni przez 6 minut i zmniejszamy do 100 stopni, suszymy około 3 godziny. 

Wyłączamy piekarnik i nie otwieramy drzwiczek, zostawiamy do wyschnięcia na drugi dzień. 

Ubijamy śmietankę z cukrem, wykładamy na bezy, dekorujemy malinami, granatem i oprószamy gorzkim kakao. 

Wkładamy na 10 minut do zamrażarki przed podaniem.






42 comments:

  1. Bez nie lubię ale te wyglądają tak pysznie, że chyba polubię heh ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe to się nazywa moc przekazu;]

      Pozdrawiam serdecznie Natalie:)

      Delete
  2. Niby zwykła beza, ale tak pięknie udekorowana, że aż robi się niezwykła :)))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dziękuję, myśle, że czasami nie ma co kombinować, proste znaczy lepsze czasami:)

      Delete
  3. Piękne!!!! Aż mi ślinka cieknie:)

    ReplyDelete
  4. Poproszę taką jedną :)) pyszne...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Proszę Cię bardzo:) chyba muszę zrobić wiecej, bo szybko się rozeszły.

      Delete
  5. Jesteś mistrzynią ,to małe dzieła sztuki.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dziękuję Lauro:) lubię jak ładnie wyglada jedzenia, ja jadam takze oczami:)

      Delete
  6. O matko, zakochałam się o.O :D Gdybym jeszcze potrafiła zrobić takie cuda...

    ReplyDelete
    Replies
    1. To straszliwie proste:) wrzucasz do miski i miksujesz a potem samo się suszy:)

      Delete
  7. Wyglądają tak słodko, że zjadłabym od razu podwójną porcję :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha:) no ja skończyłam na 3 bezach:) nie da się zjeść tylko jednej.

      Delete
  8. Jestem pod wrażeniem, są piękne ! :)

    ReplyDelete
  9. Muszę spróbować, to coś dla mnie, ciekawa tylko jestem czy sojowa śmietanka sobie też z tym poradzi.
    Smacznie to wyglada :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wiesz Marysiu, nie próbowałam jeszcze z sojową, ale pewnie tak. Kokosowe mleczko też tu fajnie smakuje. Ale ja kocham lekką bitą śmietankę, wiec zawsze jakoś zawsze mi tu pasuje, łagodzi mi ten słodki smak bezy.

      Delete
  10. Replies
    1. ;] dzięki Sosna, zainspirowałeś mnie tym ostatnim tortem Bezowym, wiec coś małego sobie zafundowałam:)

      Delete
  11. no nie...trochę mnie tu nie było i znowu jakiś obłęd! pycha!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja tu cały czas się rozpieszczam Marcelo:)

      Delete
  12. rewelacyjnie wygląda:) idealne kształty nic tylko zaparzyć kawę i wsuwać:D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Trochę mi zajęło uformować taki kształt bez jaki chciałam:)

      Delete
  13. Rozpływam się w zachwytach, bo wszystko co z bezą uwielbiam :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mhm, ja też, mogłaby być sama beza i śmietanka i byłoby cudnie:)

      Delete
  14. Genialny deser. W prostocie tkwi siła :)

    ReplyDelete
  15. Taki deser byłby w sam raz na moje imieninki....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Obiecuję zrobić jak przylecę do domu :)

      Delete
  16. Replies
    1. Dziękuję Agnieszko:) Witaj u mnie.

      Delete