9 March 2016

PAPPARDELLE ZE SZPINAKIEM W ŚMIETANOWYM SOSIE Z ŁOSOSIEM






Moja nowa pasta !

Jest obłędna, aromatyczna, przesmaczna i pięknie się prezentuje na talerzu.

Łosoś jest w całości upieczony na patelni, delikatny i soczysty. 






s k ł a d n i k i :


filety z łososia

makaron pappardelle


200 ml śmietanki 30 %

100 ml wina Muscat

cebula

3 ząbki czosnku

paczka szpinaku baby

dwie garście rukoli

papryka czerwona posiekana w paseczki

pieprz

sól morska

odrobinę soku z cytryny

suszony lubczyk

suszone liście kolendry

odrobina kucharka



w y k o n a n i e :


Na patelnie wlewamy odrobinę oleju winogronowego.

Siekamy cebulę w piórka, czosnek w kosteczkę, paprykę w paseczki. Podsmażamy krótko na patelni.

Dolewamy białego wina.

Dodajemy szpinak i rukole. Zmniejszamy ogień i dusimy. Mieszamy wszystko.

 Dolewamy śmietankę, dosypujemy przyprawy i gotujemy nasz sos około 8 minut, aż śmietanka 

zacznie lekko gęstnieć ale nadal będzie płynna.

 Przykrywamy pokrywką i odstawiamy sos.

Rozgrzewamy patelnię z łyżką oleju winogronowego. Filety z łososia solimy i doprawiamy 

pieprzem. Smażymy na patelni po 2 minuty z każdej strony. 


Gotujemy makaron, odcedzamy i lekko przelewamy lodowatą wodą.

Do sosu dodajemy odrobinę wyciśniętego soku z cytryny, wykładamy na makaron. 

Posypujemy startym parmezanem i szczypiorkiem. Podajemy z łososiem.



 





7 comments:

  1. Lubie z makaronów właśnie takie właśnie szpinakowo łososiowe zestawy

    ReplyDelete
  2. coś pysznego :) a jak wygląda pięknie!

    ReplyDelete
  3. Wspaniałe danie, już mi smakuje :-)

    ReplyDelete
  4. Cudowne danie, cudowne zdjęcie . Czekam na więcej!!!

    ReplyDelete
  5. NIgdy nie jadłam łososia! Chyba muszę się przekonać :)

    ReplyDelete