Ryż w 5 smakach, to klasyk kuchni chińskiej.
Zazwyczaj dodaje się kurczaka.
Ja przygotowałam go z samych warzyw. Podałam z ryżem jaśminowym i koperkiem.
s k ł a d n i k i :
2 marchewki
1 pietruszka
pół selera białego
dwie łodygi selera naciowego
4 krążki ananasa
cebula
czosnek
papryczka chili
5 śliwek suszonych
tymianek
kurkuma
imbir
pieprz
sól
sos sojowy jasny
przyprawa pięć smaków Kamis
ryż jaśminowy
koperek
w y k o n a n i e :
Rozgrzewamy patelnię, wlewamy odrobinę oliwy z winogron. Podsmażamy cebulę z czosnkiem.
Dorzucamy marchewkę w drobną kosteczkę, pietruszkę i seler. Seler naciowy siekamy w paseczki.
Papryczkę czyścimy z nasionek i tniemy na drobne paski.
Wszystko razem dusimy.
Dodajemy przyprawy i łyżeczkę Kamis 5 Smaków.
Na samym końcu dodajemy ananasa pokrojonego w kostkę i śliwki.
Podajemy z ryżem wymieszanym z koperkiem.
Mniam, mniam jakie zdrowe pyszności..... chętnie bym wpadła na taki obiadek.... :)))
ReplyDeleteBardzo fajna kompozycje, muszę kiedyś spróbować. Bardzo lubie takie rozwiązania i uwielbiam azjatycką kuchnię :))
ReplyDeletePięknie się prezentuje, elegancja na talerzu.
ReplyDeleteSerdeczności:):)
mmm... ależ to wygląda.. aż ślinka cieknie!
ReplyDeleteo, widzę, że Ela tu już była. Wie kobita, gdzie dobrze dają jeść :D
ReplyDeleteWiesz, że kuchnia chińska dla mnie to to samo, co kuchnia z marsa, ale zaciekawił mnie inny aspekt. Tortury przeżywałam w tym tygodniu z fotkami makaronu. Jakiś taki niefotogeniczny diabeł był, a zatem szukam inspiracji u mistrzyni.
patencik z tą symetrią przemawia do mnie :D
Pozdrawiamy serdecznie
Tapenda
danie apetyczne bardzo!!! i musi mieć wspaniały aromat
ReplyDeleteBardzo smakowicie to wygląda :)
ReplyDelete