5 April 2014

Ryż w 5 Smakach





Ryż w 5 smakach, to klasyk kuchni chińskiej. 

Zazwyczaj dodaje się kurczaka. 

Ja przygotowałam go z samych warzyw. Podałam z ryżem jaśminowym i koperkiem.








s k ł a d n i k i :

2 marchewki

1 pietruszka

pół selera białego

dwie łodygi selera naciowego

4 krążki ananasa

cebula

czosnek

papryczka chili

5 śliwek suszonych

tymianek

kurkuma

imbir

pieprz

sól

sos sojowy jasny

przyprawa pięć smaków Kamis

ryż jaśminowy

koperek


w y k o n a n i e :

Rozgrzewamy patelnię, wlewamy odrobinę oliwy z winogron. Podsmażamy cebulę z czosnkiem.

 Dorzucamy marchewkę w drobną kosteczkę, pietruszkę i seler. Seler naciowy siekamy w paseczki. 

Papryczkę czyścimy z nasionek i tniemy na drobne paski.

Wszystko razem dusimy. 

Dodajemy przyprawy i łyżeczkę Kamis 5 Smaków. 

Na samym końcu dodajemy ananasa pokrojonego w kostkę i śliwki.

Podajemy z ryżem wymieszanym z koperkiem.










7 comments:

  1. Mniam, mniam jakie zdrowe pyszności..... chętnie bym wpadła na taki obiadek.... :)))

    ReplyDelete
  2. Bardzo fajna kompozycje, muszę kiedyś spróbować. Bardzo lubie takie rozwiązania i uwielbiam azjatycką kuchnię :))

    ReplyDelete
  3. Pięknie się prezentuje, elegancja na talerzu.
    Serdeczności:):)

    ReplyDelete
  4. mmm... ależ to wygląda.. aż ślinka cieknie!

    ReplyDelete
  5. o, widzę, że Ela tu już była. Wie kobita, gdzie dobrze dają jeść :D

    Wiesz, że kuchnia chińska dla mnie to to samo, co kuchnia z marsa, ale zaciekawił mnie inny aspekt. Tortury przeżywałam w tym tygodniu z fotkami makaronu. Jakiś taki niefotogeniczny diabeł był, a zatem szukam inspiracji u mistrzyni.
    patencik z tą symetrią przemawia do mnie :D

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    ReplyDelete
  6. danie apetyczne bardzo!!! i musi mieć wspaniały aromat

    ReplyDelete
  7. Bardzo smakowicie to wygląda :)

    ReplyDelete