Jeden z najprostszych torcików owocowych, który zawsze się udaje.
W mojej wersji miks truskawkowo malinowy z cukrem pudrem i lekką śmietanką kremową.
Już nie mogę się doczekać torciku z jagodami i jeżynami, to na pewno w drugiej odsłonie.
s k ł a d n i k i :
(20 cm - 6-8 osób)
3 jajka
150 dag mąki tortowej
4 łyżki cukru
pół łyżeczki proszku do pieczenia
łyżka oleju
esencja waniliowa
łyżka soku z cytryny
4 truskawki
garść malin
łyżka budyniu w proszku
w y k o n a n i e :
Ubijamy białka na sztywno mikserem. Dosypujemy cukru i nadal miksujemy do momentu powstania błyszczącej piany. Dodajemy żółtka, esencje waniliową, sok z cytryny,olej i krótko ubijamy.
Dosypujemy mąkę i proszek do pieczenia, mieszamy drewnianą łyżką.
Wylewamy na formę.
Truskawki i maliny mieszamy z łyżką budyniu w proszku.
Układamy owoce rozkrojoną częścią do góry na masie biszkoptowej.
Pieczemy w piekarniku w temperaturze 160 stopni bez termoobiegu około 30 minut.
Studzimy i posypujemy cukrem pudrem.
Podajemy ze śmietanką kremową i świeżymi owocami.
Oh, zjadłabym kawałeczek ;)))
ReplyDeleteMarysia tylko kawałek? Ja już zjadłam z trzy, jest bosko kwaskowo:)
DeleteBardzo lubię takie lekkie ciasta z owocami! A ta bita śmietana na wierzchu nadaje mu dodatkowej lekkości, mniam :)
ReplyDeleteDodała kropki nad "i". Torcik jest lekko kwaskowy przez maliny wiec idealnie nadaję słodyczy śmietanka.
DeleteTorcik wspaniały :)
ReplyDeletePozdrawiam i zapraszam do mnie.
mmmm... wyglądato bardzo apetycznie! szkoda, że już zjadłam dzisiaj 2 kolacje;p
ReplyDeletePatrzę i patrzę i tylko ślinkę przełykam.
ReplyDeleteprzepiękny !!!!!!!
ReplyDeleteWygląda na bardzo smaczneeee
ReplyDeleteCudowna delikatność!.
ReplyDeleteMniam! Maliny<3
ReplyDeleteFantastycznie wygląda! :)
ReplyDeletetorcik cudeńko! biorę połowę, a co :D
ReplyDeleteJest wspaniały :) Podziwiać!
ReplyDeleteObłędny torcik <3 Porywam <3
ReplyDeleteProste i lekkie - czegóż chcieć więcej?:)
ReplyDeletePiękny i smakowity!
ReplyDelete