Dzisiejsza propozycja ucieszy zjadaczy orzechów.
Mocno orzechowa, z chrupiącymi ciasteczkami orzechowymi i kremem z mascarpone i bitej śmietany.
Lekki biszkopt orzechowy z dodatkiem orzechów laskowych .
s k ł a d n i k i : (12 porcji)
biszkopt
5 jaj
3/4 szklanki mąki tortowej
4 łyżki zmielonych orzechów laskowych
łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szkl cukru
krem nugatowy
125 g mascarpone
400 ml śmietanki 30%
cukier waniliowy
łyżka likieru orzechowego
3 opakowania wafelków orzechowych Góralki
1 łyżka orzechów laskowych zmielonych
orzechy laskowe do dekoracji
nasączenie:
Ja nie użyłam niczego, ale polecam. Wtedy będzie bardziej wilgotny i odświeżający.
Użyłabym jasnej herbaty z cytryną, przestudzonej i lekko posłodzonej pół łyżeczki cukru.
w y k o n a n i e :
Formę o wymiarach 20 cm natłuszczamy masłem, dno wykładamy papierem do pieczenia, zamykając obręcz, wypuszczamy go poza nią.
Nagrzewamy piekarnik do 160 stopni C bez termoobiegu.
Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier i nadal ubijamy na wolnych obrotach do momentu powstania błyszczącej piany.
Dodajemy żółtka i krótko ubijamy do połączenia.
Dosypujemy mąkę, proszek do pieczenia i orzechy. Mieszamy drewnianą łyżką, krótko, aby nie uszkodzić piany.
Pieczemy około 25 minut. Studzimy i dzielimy na dwa krążki.
Nasączamy.
Krem nugatowy
Ubijamy śmietankę z mascarpone, cukrem waniliowym i likierem na sztywną pianę.
Kruszymy 2 wafelki drobno i mieszamy z kremem. Dokładamy łyżkę mielonych orzechów laskowych.
Krem wykładamy za pomocą szprycy z dużym otworem na biszkopt. Posypujemy mielonymi orzechami, przykrywamy drugim biszkoptem i dekorujemy pozostałą ilością kremu.
Do dekoracji wykorzystałam wafelek orzechowy i orzechy.
Coś cudownego! Nie mogę się napatrzeć na Twój cudowny tort. Bardzo lubię nugat, podobnie jak orzechy laskowe, a z doświadczenia wiem, że mascarpone jest niezastąpiony do wszelkich deserów. Wniosku już chyba nie muszę dopowiadać... :)
ReplyDeleteMasz racje, uwielbiam serek do tortów, stabilizuje śmietankę i dodaje smaku kremom.
DeleteMoja babcia robiła mi podobny tort zawsze na moje urodziny :) !! Piękne zdjęcia i w ogóle cudowny blog. Będę tu wpadać :) !
ReplyDeleteZapraszam serdecznie:)
DeleteBym schrupała chętnie z tymi orzeszkami.
ReplyDeleteOrzechy laskowe to jedne z moich ulubionych. Z resztą ja uwielbiam prawie wszystko ;)
Deleteto nie tort, to mistrzostwo świata!!! smaki idealne
ReplyDeleteKasiu, dziękuję:)
DeleteWygląda obłędnie!
ReplyDeleteDziękuję:)
DeleteWitam na blogu Magdo:)