25 January 2014

NUGAT CAKE / Tort orzechowy z wafelkami





Dzisiejsza propozycja ucieszy zjadaczy orzechów. 

Mocno orzechowa, z chrupiącymi ciasteczkami orzechowymi i kremem z mascarpone i bitej śmietany.

Lekki biszkopt orzechowy z dodatkiem orzechów laskowych .






s k ł a d n i k i : (12 porcji)

biszkopt

5 jaj
3/4 szklanki mąki tortowej
4 łyżki zmielonych orzechów laskowych
łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szkl cukru

krem nugatowy

125 g mascarpone
400 ml śmietanki 30%
cukier waniliowy
łyżka likieru orzechowego
3 opakowania wafelków orzechowych Góralki
1 łyżka orzechów laskowych zmielonych
orzechy laskowe do dekoracji

nasączenie:

Ja nie użyłam niczego, ale polecam. Wtedy będzie bardziej wilgotny i odświeżający. 
Użyłabym jasnej herbaty z cytryną, przestudzonej i lekko posłodzonej pół łyżeczki cukru. 


w y k o n a n i e :

Formę o wymiarach 20 cm natłuszczamy masłem, dno wykładamy papierem do pieczenia, zamykając obręcz, wypuszczamy go poza nią.

Nagrzewamy piekarnik do 160 stopni C bez termoobiegu.

Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier i nadal ubijamy na wolnych obrotach do momentu powstania błyszczącej piany.

Dodajemy żółtka i krótko ubijamy do połączenia.

Dosypujemy mąkę, proszek do pieczenia i orzechy. Mieszamy drewnianą łyżką, krótko, aby nie uszkodzić piany.

Pieczemy około 25 minut. Studzimy i dzielimy na dwa krążki. 

Nasączamy.


Krem nugatowy

Ubijamy śmietankę z mascarpone, cukrem waniliowym i likierem na sztywną pianę. 

Kruszymy 2 wafelki drobno i mieszamy z kremem. Dokładamy łyżkę mielonych orzechów laskowych.

Krem wykładamy za pomocą szprycy z dużym otworem na biszkopt. Posypujemy mielonymi orzechami, przykrywamy drugim biszkoptem i dekorujemy pozostałą ilością kremu. 

Do dekoracji wykorzystałam wafelek orzechowy i orzechy.















10 comments:

  1. Coś cudownego! Nie mogę się napatrzeć na Twój cudowny tort. Bardzo lubię nugat, podobnie jak orzechy laskowe, a z doświadczenia wiem, że mascarpone jest niezastąpiony do wszelkich deserów. Wniosku już chyba nie muszę dopowiadać... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Masz racje, uwielbiam serek do tortów, stabilizuje śmietankę i dodaje smaku kremom.

      Delete
  2. Moja babcia robiła mi podobny tort zawsze na moje urodziny :) !! Piękne zdjęcia i w ogóle cudowny blog. Będę tu wpadać :) !

    ReplyDelete
  3. Bym schrupała chętnie z tymi orzeszkami.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Orzechy laskowe to jedne z moich ulubionych. Z resztą ja uwielbiam prawie wszystko ;)

      Delete
  4. to nie tort, to mistrzostwo świata!!! smaki idealne

    ReplyDelete
  5. Replies
    1. Dziękuję:)
      Witam na blogu Magdo:)

      Delete