2 May 2014

Tort Rumowy / RUM CAKE






Delikatny mięsisty biszkopt czekoladowy, nasączony mocną mokką. 

Z  kremem czekoladowo rumowym, kremem śmietankowym z chrupiącymi ciasteczkami na wierzchu.

To musiało się udać.

To jeden z delikatniejszych tortów jakie pokazałam na blogu.







s k ł a d n i k i :

biszkopt 12 porcji

6 jaj

pół szklanki cukru

szklanka mąki tortowej Basia

łyżeczka sody oczyszczonej

łyżeczka proszku do pieczenia

3 łyżki kakao

50 g czekolady rozpuszczonej


krem rumowo czekoladowy:


400 ml śmietanki 30 %

4 łyżki ciemnego rumu Bacardi

100 g czekolady gorzkiej 70%

3 łyżki kako


krem śmietankowy :


400 ml śmietanki 30 %

2 łyżeczki cukru


dekoracja :

petitki w czekoladzie.




w y k o n a n i e :


Formę wykładamy papierem do pieczenia. Zapinamy obręcz, nie smarujemy niczym.

Nagrzewamy piekarnik do temp 160 stopni C bez termoobiegu.

Białka miksujemy na sztywno, dosypujemy cukier i ubijamy do momentu powstania błyszczącej masy.

Dodajemy żółtka, miksujemy krótko.

Mąkę, sodę, proszek, kakao i roztopioną przestudzoną czekoladę dodajemy do masy. 

Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.

Wylewamy na formę. i pieczemy 20 - 25 minut. Studzimy. 

Delikatnie kroimy na dwa blaty, które nasączamy mocną zimną kawą bez cukru.


Zagotowujemy śmietankę kremówkę z rumem. 

Odstawiamy z ognia i dodajemy czekoladę i kakao.

 Rozpuszczamy mieszając rózgą do połączenia w czekoladową masę. 

Studzimy, mieszając od czasu do czasu. 

Wkładamy do lodówki na około 30 minut. Do schłodzenia.

Ubijamy masę czekoladową końcówką do białek, aż masa będzie sztywna, uwaga aby nie przebić masy, bo się zważy.


Ubijamy śmietankę kremówkę z cukrem. 



Pierwszy blat kładziemy na paterę, zapinamy obręcz formy. 

Nakładamy połowę kremu rumowo czekoladowego. 

Na niego wykładamy masę śmietankową.

 Przykrywamy nasączonym blatem czekoladowym. 


Powtarzamy czynność. 

Delikatnie ściągamy obręcz i mieszamy lekko boki kremów, aż powstaną wzorki biało czekoladowe po bokach. 

Wierzch obsypujemy pokruszonymi ciasteczkami.

Chłodzimy około 3 godziny w lodówce.











20 comments:

  1. Kiedyś nie pzrepadałam za pałączeniem słodyczy z posmakiem alkoholu, dziś chyba bardziej doceniam takie kombinacje :)))
    Miłego dnia

    ReplyDelete
    Replies
    1. No nie mów, że nie lubisz wiśni w likierze w czekoladzie:)

      Delete
  2. Jest przepiękny i zapewne pyszny!

    ReplyDelete
  3. Replies
    1. Ha ha :) iście wilgotny i rozpływający się w ustach.

      Delete
  4. mmmm... zachęcił mnie.. i znou jestem głodna!

    ReplyDelete
  5. Wygląda bardzo smakowicie ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    ReplyDelete
  6. Wygląda cudownie. Tak cudownie, że ślinka mi się tu leje strumieniami :-)

    ReplyDelete
  7. Cudowny tort rumowy :) Aż ślinka cieknie!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Następnym razem dodam więcej alkoholu:)

      Delete
  8. rumowo-czekoladowy? przezacne połączenie!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zastanawiałam się nad koniakowym:)

      Delete