Włosko dzisiaj.
W tygodniu miałam przyjemność jeść pyszną pizze puttanesca.
Zatęskniłam za makaronem i moją uwielbianą kuchnią.
Dzisiaj proponuję spaghetti z pesto lubczykowym z pomidorkami cherry, wołowiną i słodką marchewką
posypane serem Correggio.
s k ł a d n i k i :
0,70 kg wołowiny mielonej
puszka pomidorów cherry w puszce bez skórki
cebula
3 ząbki czosnku
2 marchewki pokrojone w kostkę
10 pomidorków cherry przekrojonych na ćwiartki
5 ziaren ziela angielskiego
lamka czerwonego wytrawnego wina
liść laurowy
pieprz czarny
sól
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka papryki ostrej
1 łyżeczka papryki słodkiej
szczypta imbiru
kilka kropel octu balsamicznego
extra vergin
spaghetti
ser Correggio
w y k o n a n i e :
Rozgrzewamy wysoką, głęboką patelnię wlewamy 2 łyżki extra vergin, wsypujemy posiekaną w kostkę cebulę i czosnek w talarki. Szklimy moment na patelni. Dodajemy mieloną wołowinę, podsmażamy wszystko na dosyć mocnym ogniu. Dosypujemy marchewkę. Podsmażamy krótko. Dodajemy pomidorki, pomidory w puszce i zalewamy czerwonym winem. Doprawiamy solą, cukrem, zielem angielskim, liściem laurowym, papryką słodką i ostrą oraz imbirem. Dodajemy także kilka kropel octu balsamicznego. Przykrywamy pokrywką i dusimy zmniejszając ogień około 45 minut.
Po tym upływie tego czasu, odkrywamy, dolewamy odrobinę wody lub wina. Ma powstać gęsty czerwonobrunatny sos. Doprawiamy wg uznania.
Podajemy z makaronem spaghetti wymieszanym z suszonym lubczykiem i posiekaną bazylią.
Makaron polewamy sosem, posypujemy serem correggio i świeżą bazylią.
Właśnie wracam do domu meega głodna, a tu takie apetyczne zdjęcia... Jak możesz! :) Jem oczami, pycha!
ReplyDeleteNie mozesz ukryc swojej milosci do makaronow ;) Danie obfotografowane jak modelka na wybiegu :P
ReplyDeleteFakt:] wiesz jak jest, milion zdjęć i wybierz tylko parę:)
Delete