9 January 2014

Spaghetti z pomidorkami cherry, wołowiną i słodką marchewką.






Włosko dzisiaj. 

W tygodniu miałam przyjemność jeść pyszną pizze puttanesca.  

Zatęskniłam za makaronem i moją uwielbianą kuchnią. 

Dzisiaj proponuję spaghetti z pesto lubczykowym z pomidorkami cherry, wołowiną i słodką marchewką 

posypane serem Correggio. 




s k ł a d n i k i :

0,70 kg wołowiny mielonej

puszka pomidorów cherry w puszce bez skórki

cebula

3 ząbki czosnku

2 marchewki pokrojone w kostkę

10 pomidorków cherry przekrojonych na ćwiartki

5 ziaren ziela angielskiego

lamka czerwonego wytrawnego wina

liść laurowy

pieprz czarny

sól

1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka papryki ostrej

1 łyżeczka papryki słodkiej

szczypta imbiru

kilka kropel octu balsamicznego

extra vergin

spaghetti

ser Correggio


w y k o n a n i e :

Rozgrzewamy wysoką, głęboką patelnię wlewamy 2 łyżki extra vergin, wsypujemy posiekaną w kostkę cebulę i czosnek w talarki. Szklimy moment na patelni. Dodajemy mieloną wołowinę, podsmażamy wszystko na dosyć mocnym ogniu.  Dosypujemy marchewkę. Podsmażamy krótko. Dodajemy pomidorki, pomidory w puszce i zalewamy czerwonym winem. Doprawiamy solą, cukrem, zielem angielskim, liściem laurowym, papryką słodką i ostrą oraz imbirem.  Dodajemy także kilka kropel octu balsamicznego. Przykrywamy pokrywką i dusimy zmniejszając ogień około 45 minut. 

Po tym upływie tego czasu, odkrywamy, dolewamy odrobinę wody lub wina. Ma powstać gęsty czerwonobrunatny sos. Doprawiamy wg uznania.

Podajemy z makaronem spaghetti wymieszanym z suszonym lubczykiem i posiekaną bazylią.

Makaron polewamy sosem, posypujemy serem correggio i świeżą bazylią.















3 comments:

  1. Właśnie wracam do domu meega głodna, a tu takie apetyczne zdjęcia... Jak możesz! :) Jem oczami, pycha!

    ReplyDelete
  2. Nie mozesz ukryc swojej milosci do makaronow ;) Danie obfotografowane jak modelka na wybiegu :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Fakt:] wiesz jak jest, milion zdjęć i wybierz tylko parę:)

      Delete