Weekend.
Jak miło wstać w sobotę i nigdzie się nie śpieszyć. U mnie w sobotę pachnie ciastem i bagietkami.
To dzisiejsza moja propozycja na śniadanie.
Bagietki zapiekłam z pastą serowo - maślaną z bakaliami z dodatkiem pieprzu i czosnku.
Lubię takie połączenia. Idealna przekąska do wina w południe czy lekka przekąska wieczorem.
s k ł a d n i k i :
bagietka
garść rodzynek
5 moreli suszonych
6 śliwek suszonych
2 garście sera żółtego
łyżka parmezanu startego
pieprz
szczypta soli
100 g masła
2 ząbki czosnku
w y k o n a n i e :
Bagietki pociąć.
Nagrzać piekarnik do temperatury 200 stopni.
Masło wymieszać ze starym serem żółtym, parmezanem. Czosnek zgniatamy, dodajemy do masy.
Bakalie kroimy w drobną kostkę. Rodzynki moczymy we wrzątku dosypujemy do pasty.
Doprawiamy pieprzem i solą.
Wykładamy na bagietki zapiekamy około 6 minut w piekarniku.
Idealne na gorąco, ale równie dobre podawane na zimno jako przystawka do mięs.
Jak zobaczyłam zdjęcie myślałam, że to czarne oliwki a to taka niespodzianka:)
ReplyDelete