12 January 2014

Torcik z musem poziomkowym i kremem z białej czekolady / Mousse Cake with wild strawberries





Lubicie Poziomki? 

Chyba każdy uwielbia ich charakterystyczny zapach.  Może w smaku nie są tak intensywne jak truskawki, ale mają w sobie tą słodycz. 

Najlepsze są leśne, te pachną niesamowicie.

Udało mi się w lecie, pozbierać znaczną ich ilość i zamrozić, żeby w zimie cieszyć się namiastką lata. 


Proponuję Torcik na spodzie z pokruszonych biszkoptów z delikatnym  musem z poziomek, kremem z białej czekolady i wisienkami.


s k ł a d n i k i : ( 8 osób)


120 g biszkoptów

100 g masła



400 ml śmietanki 30 %

poziomki

1 łyżka cukru pudru

2 łyżki jogurtu naturalnego z mascarpone 

2 łyżki mleka

2 łyżeczki żelatyny

łyżeczka likieru poziomkowego ( użyłam barmańskiego o smaku poziomki)


200 ml śmietanki 30%

50 g czekolady białej

wisienki do dekoracji



w y ko n a n i e :

Biszkopty kruszymy w malakserze, dodajemy rozpuszczone masło. Okruszkami wykładamy tortownicę o wymiarach 18 cm. 

Schładzamy w lodówce.


Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem na sztywną pianę. Dodajemy poziomki, miksujemy na wolnych obrotach. Powoli dokładamy 2 łyżki jogurtu i likier poziomkowy.

Żelatynę rozpuszczamy w łyżeczce zimnej wody, czekamy aż napęcznieje. Zalewamy 2 łyżkami gorącego mleka. 

Dolewamy do musu poziomkowego. Wykładamy go na spód z biszkoptów. Chłodzimy w lodówce.

Bitą śmietanę ubijamy na sztywną masę. Dodajemy rozpuszczoną białą czekoladę i ubijamy chwilę całość mikserem na wolnych obrotach. 

Wykładamy na mus poziomkowy i ozdabiamy wisienkami lub innymi owocami.

Chłodzimy torcik przez całą noc w lodówce. Ściągamy obręcz.











12 comments:

  1. Bardzo podoba mi się ten przepis! Poziomki? Super:-)))

    ReplyDelete
    Replies
    1. :) jedne z moich ulubionych leśnych owoców.

      Delete
  2. Replies
    1. Miło mi, że Tobie się podoba. Dziękuję :)

      Delete
  3. Replies
    1. Już mi się skończyły, reszta poszła do koktajlu.

      Delete
  4. Co ja bym dała za kawałek tego cuda :) Boski!!!
    Z pewnością wypróbuję przepis:)

    ReplyDelete
  5. Całkiem niedawno robiłilam mus z białej czkolady i bardzo dobrze pamiętam, że doznania smakowe były oszłamiające. Mnie on smakuje soute, ale jesli podkręcić go jeszcze owocami, a w tym przypadku poziomkami, to juz jest hedonizm, który było nie było łączy wszsytkich gotujących ;)

    Pozdrwiamy serdecznie
    Tapenda

    ReplyDelete
    Replies
    1. Widziałam Wasz mus:) zakochałam się w nim. Tutaj jest lekka pianka z białej czekolady i bitej śmietany.

      Delete
  6. Cudowności. I jak tu ograniczać desery...?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Poćwiczymy razem jogę, nie ma co żałować słodkości :)

      Delete