Lubicie Poziomki?
Chyba każdy uwielbia ich charakterystyczny zapach. Może w smaku nie są tak intensywne jak truskawki, ale mają w sobie tą słodycz.
Najlepsze są leśne, te pachną niesamowicie.
Udało mi się w lecie, pozbierać znaczną ich ilość i zamrozić, żeby w zimie cieszyć się namiastką lata.
Proponuję Torcik na spodzie z pokruszonych biszkoptów z delikatnym musem z poziomek, kremem z białej czekolady i wisienkami.
s k ł a d n i k i : ( 8 osób)
120 g biszkoptów
100 g masła
400 ml śmietanki 30 %
poziomki
1 łyżka cukru pudru
2 łyżki jogurtu naturalnego z mascarpone
2 łyżki mleka
2 łyżeczki żelatyny
łyżeczka likieru poziomkowego ( użyłam barmańskiego o smaku poziomki)
200 ml śmietanki 30%
50 g czekolady białej
wisienki do dekoracji
w y ko n a n i e :
Biszkopty kruszymy w malakserze, dodajemy rozpuszczone masło. Okruszkami wykładamy tortownicę o wymiarach 18 cm.
Schładzamy w lodówce.
Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem na sztywną pianę. Dodajemy poziomki, miksujemy na wolnych obrotach. Powoli dokładamy 2 łyżki jogurtu i likier poziomkowy.
Żelatynę rozpuszczamy w łyżeczce zimnej wody, czekamy aż napęcznieje. Zalewamy 2 łyżkami gorącego mleka.
Dolewamy do musu poziomkowego. Wykładamy go na spód z biszkoptów. Chłodzimy w lodówce.
Bitą śmietanę ubijamy na sztywną masę. Dodajemy rozpuszczoną białą czekoladę i ubijamy chwilę całość mikserem na wolnych obrotach.
Wykładamy na mus poziomkowy i ozdabiamy wisienkami lub innymi owocami.
Chłodzimy torcik przez całą noc w lodówce. Ściągamy obręcz.
Bardzo podoba mi się ten przepis! Poziomki? Super:-)))
ReplyDelete:) jedne z moich ulubionych leśnych owoców.
DeleteOjej jaki piękny :) !
ReplyDeleteMiło mi, że Tobie się podoba. Dziękuję :)
DeleteZazdroszczę tych poziomek.
ReplyDeleteJuż mi się skończyły, reszta poszła do koktajlu.
DeleteCo ja bym dała za kawałek tego cuda :) Boski!!!
ReplyDeleteZ pewnością wypróbuję przepis:)
:)
DeleteCałkiem niedawno robiłilam mus z białej czkolady i bardzo dobrze pamiętam, że doznania smakowe były oszłamiające. Mnie on smakuje soute, ale jesli podkręcić go jeszcze owocami, a w tym przypadku poziomkami, to juz jest hedonizm, który było nie było łączy wszsytkich gotujących ;)
ReplyDeletePozdrwiamy serdecznie
Tapenda
Widziałam Wasz mus:) zakochałam się w nim. Tutaj jest lekka pianka z białej czekolady i bitej śmietany.
DeleteCudowności. I jak tu ograniczać desery...?
ReplyDeletePoćwiczymy razem jogę, nie ma co żałować słodkości :)
Delete