4 January 2014

Banana Cake with vanilla / Tort bananowy z wanilią






Torcik sprezentowany na urodziny Przyjaciela. 
Bananowo waniliowy z gorzką czekoladą i suszonymi morelami. Nasączony mlekiem waniliowym z odrobiną likieru kokosowego.
Moje ulubione połączenie. 
Jedyną dekoracją tego minimalistycznego torcika są banany w syropie cytrynowym obtoczone w gorzkiej czekoladzie i morele.


s k ł a d n i k i : (12 porcji)

5 jaj
3/4 szklanki mąki tortowej
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki drobnego cukru


125 g mascarpone
400 ml śmietanki 30 %
2 banany
1 łyżka cukru pudru
łyżeczka soku z cytryny
łyżka likieru bananowego


dekoracja i nasączenie :

banan
1/4 szklanki wody
sok z 1 cytryny
50 g gorzkiej czekolady
filiżanka mleka 
1 łyżka likieru kokosowego
morele suszone (około garści)


w y k o n a n i e :

Nagrzewamy piekarnik do 160 stopni C. Formę do torta natłuszczamy masłem. 

Ubijamy białka na sztywno, pod koniec dodajemy pół szklanki cukru. Ubijamy do momentu powstania białej błyszczącej piany.  Dodajemy powoli żółtka, miksujemy na wolnych obrotach miksera przez 5 sekund do zmieszania się składników.

Za pomocą drewnianej łyżki dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i 2 łyżeczki esencji z wanilii, lub syropu waniliowego.

Pieczemy około 30 minut. Studzimy, przecinamy biszkopta na dwa blaty.

Nasączenie.  Mleko mieszamy z likierem kokosowym. W razie potrzeby lekko dosłodzić. Ja pominęłam cukier, likier jest słodki.

Nasączamy biszkopty lekko mlekiem. 


W dużej metalowej misie, umieszczamy śmietankę i mascarpone, dosypujemy cukier puder. Miksujemy na wolnych obrotach miksera około 6 minut. Gdy krem będzie już gęsty i sztywny dodajemy zmiksowane banany w malakserze i likier bananowy. 

Krem wykładamy na blat za pomocą rękawa cukierniczego.  Posypujemy pociętą na wiórki ostrym nożem gorzką czekoladę.

Przykrywamy drugim blatem, rozsmarujemy pozostałym kremem i ozdabiamy wedle uznania. 
U mnie banany w syropie cytrynowym obtoczone w gorzkiej czekoladzie i suszone morele.








14 comments:

  1. Jak z bananami to nie ma opcji, aby mi nie smakował :) Bardzo ładnie się prezentuje :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lekko orzeźwiający był przez cytrynę. Banany to jedne z moich ulubionych owoców w tortach.

      Delete
  2. Czytając w jaki sposób przygotowałaś ten tort muszę napisać że na pewno nie jest mdły, a z pewnością przepyszny!

    ReplyDelete
  3. Mmm... musi być znakomity! Pięknie wygląda! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kruszynko potwierdzam, był pyszny.

      Delete
  4. Piękny. Przyjaciel jest szczęściarzem :)

    ReplyDelete
  5. Przyjaciel dziękuje za pyszności. Miał być 'zwykły' tort, a mało się goście nie pozabijali :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. :* bardzo mi miło. Cieszy mnie, taki obrót sprawy ;D Jak się uzależnioną od moich ciast daj znać ;]

      Delete