18 January 2014

Zapiekanki z pieczarkami, oliwkami i okruchami chleba z serem





Głodni ?

Ja już lekko byłam, dzisiaj późne śniadanie. 

Zapraszam na zapiekanki z przysmażanymi na masełku pieczarkami, czarnymi oliwkami i serem. Wierzch ozdabiają okruszki z chleba serowe ze świeżym szczypiorkiem. 





s k ł a d n i k i :

bagietka pszenna

6 dużych pieczarek

łyżka masła

pieprz

sól

10 oliwek czarnych

1,5 szklanki startego na drobno sera

garść posiekanego szczypiorku



w y k o n a n i e :

Bagietkę kroimy wzdłuż, łyżeczką wydrążamy lekko środek miąższu.  

Okruszki mieszamy ze szczypiorkiem i odrobiną pieprzu.

Pieczarki podsmażamy na masełku, aż zrobią się ciemne. Doprawiamy pieprzem i odrobiną soli.

Na bagietki wykładami odrobinę startego na cienkich oczkach sera, na nim układamy pieczarki i oliwki. 

Zasypujemy serem i okruszkami chleba ze szczypiorkiem.

Zapiekamy około 8 minut w temp. 200 stopni. 







5 comments:

  1. Głodna i to bardzo na sam widok :) !

    ReplyDelete
  2. Zamawiam na jutro na śniadanie:)

    ReplyDelete
  3. wypróbowałam patencik na posypkę okruszkową przygotowyjąc rybę w pomarańczach. Dodałam do niej listki tymianku oraz startą skórę pomarańczową, podczas pieczenia okruszki dostały jeszcze po orzeszku masła. potwierdzam, że okruszki cuda robią :)

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    ReplyDelete
    Replies
    1. O pysznie mówisz:) Ryba pachnąca pomarańczami.

      Delete