Głodni ?
Ja już lekko byłam, dzisiaj późne śniadanie.
Zapraszam na zapiekanki z przysmażanymi na masełku pieczarkami, czarnymi oliwkami i serem. Wierzch ozdabiają okruszki z chleba serowe ze świeżym szczypiorkiem.
s k ł a d n i k i :
bagietka pszenna
6 dużych pieczarek
łyżka masła
pieprz
sól
10 oliwek czarnych
1,5 szklanki startego na drobno sera
garść posiekanego szczypiorku
w y k o n a n i e :
Bagietkę kroimy wzdłuż, łyżeczką wydrążamy lekko środek miąższu.
Okruszki mieszamy ze szczypiorkiem i odrobiną pieprzu.
Pieczarki podsmażamy na masełku, aż zrobią się ciemne. Doprawiamy pieprzem i odrobiną soli.
Na bagietki wykładami odrobinę startego na cienkich oczkach sera, na nim układamy pieczarki i oliwki.
Zasypujemy serem i okruszkami chleba ze szczypiorkiem.
Zapiekamy około 8 minut w temp. 200 stopni.
Głodna i to bardzo na sam widok :) !
ReplyDelete:) miło mi to słyszeć.
DeleteZamawiam na jutro na śniadanie:)
ReplyDeletewypróbowałam patencik na posypkę okruszkową przygotowyjąc rybę w pomarańczach. Dodałam do niej listki tymianku oraz startą skórę pomarańczową, podczas pieczenia okruszki dostały jeszcze po orzeszku masła. potwierdzam, że okruszki cuda robią :)
ReplyDeletePozdrawiamy serdecznie
Tapenda
O pysznie mówisz:) Ryba pachnąca pomarańczami.
Delete