7 December 2013

Bavette Salmon with pink sauce / Łosoś z kremowym sosie z makaronem





Dzisiaj dzień z łososiem. Rozpoczęłam kanapkami z wędzonym łososiem, kremowym serkiem do rozsmarowania president z pieprzem, szczypiorkiem i skórką cytrynową z dodatkiem rukoli. 

Na obiad przygotowałam pastę z łososiem, pomidorami w różowym sosie na bazie czerwonego wina ze świeżym koperkiem. Idealne połączenie. 

Na deser beza cytrynowa z kremem Patissiere z limoncello i skórką cytrynową z kawowo białą czekoladą.



s k ł a d n i k i :

bavette
200 g łososia wędzonego w kawałku
200 ml śmietanki 30 %
50 ml wytrawnego czerwonego wina 
100 ml pomidorów w puszce krojonych
cebula
3 ząbki czosnku
papryczka chili
koperek
szczypta cukru
sól
pieprz
cytryna
bazylia


w y k o n a n i e :

Rozgrzewam  patelnię, skrapiam łyżką olivy extra vergin, wrzucam pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek.

Dorzucam papryczkę, pokrojoną na paseczki. Solę, doprawiam świeżym czarny pieprzem. 
Wlewam pomodory z puszki, śmietankę i czerwone wino. Mieszam, aby połączyć składniki. 

Dorzucam łososia, pokrojonego w kostkę. 
Duszę około 12 minut, aż sos zgęstnieje i nabierze pięknego różowego odcienia.

Dosypuję świeży koperek i kilka kropli cytryny i szczyptę cukru.

Do sosu dorzucam makaron, wcześniej ugotowany i przelany lekko zimną wodą.

 Podaję na gorących talerzach z porwanymi listkami bazylii.













8 comments:

  1. Takie dobre, ze az widelec stawia do pionu? :D

    ReplyDelete
  2. Ojejku, jak się cieszę, że w końcu pojawiły się na blogu proporcje :) Wcześniej niestety raczej nie wypróbowywałam Twoich przepisów, bo nie wiedziałam, ile czego dodać, a to bardzo istotne. Także - dziękuję za tę zmianę! <3 A połączenie makaronu i łososia wprost uwielbiam!

    ReplyDelete
    Replies
    1. PS: mogłabym jeszcze prosić o informację, na ile porcji podane są składniki? :)

      Delete
    2. Drogi/ga Whiness zawsze podaje proporcje. Ile g czy ml, oraz ilości szt. Nie wiem o którym przepisie mówisz, gdzie nie ma tam tego :) Proszę wskaż mi a go poprawię z przyjemnością :)

      Z tych składników wychodzi około 6 porcji.

      Delete
    3. W sumie chodziło mi tylko o takie drobiazgi.
      http://backtaste.blogspot.de/2013/11/tagliatelle-z-ososiem-i-szpinakiem.html
      http://backtaste.blogspot.de/2013/09/tagliatelle-alfredo-z-oliwkami-i-rukola.html
      http://backtaste.blogspot.de/2013/08/do-you-want-chow-mein.html
      W sumie chodzi o takie drobiazgi: ilość oliwek, kalmarów, szpinaku, łososia. ;) Będę wdzięczna, bo lubię robić dania dokładnie tak, jak miał to w zamyśle autor, a proporcje to ułatwiają.
      Dziękuję bardzo i mam nadzieję, że nie sprawiam kłopotu ;)

      Delete
    4. :) przepraszam czasami zapominam jak gotuję, że muszę być precyzyjna w przekazywaniu proporcji. Prawda jest taka, ze gotuje z głowy i na wyczucie. Dobieram składniki spontanicznie i nie zapisuje tego w trakcie. Dodaje ilości także na oko. Nie korzystam z przepisów. Będę bardziej uważna przy opisywaniu tego. Dziękuję za zwrócenie na to uwagi. Popracuję nad tym. Swoja drogą uwielbiam twojego bloga ;) czytam go od dawna.

      Delete
    5. Dziękuję Ci bardzo! :) I za wysłuchanie, i za miłe słowa. Bardzo się cieszę, że kojarzysz i zaglądasz na mojego bloga.

      Delete
    6. Oczywiście, że zaglądam i podziwiam :)

      Delete