Szybko i na temat. Curry. Odmian dania jest tyle co gwiazd na niebie.
Ja uwielbiam tylko to z kilku składników, wtedy najabrdziej można docenić smak kokosu i przypraw.
Dzisiaj proponuję z kurczakiem, groszkiem zielonym i papryczką chili.
Dodatkiem jest bazylia i ryż jaśminowy.
s k ł a d n i k i :
ryż jaśminowy
1 podwójną pierś z kurczaka
400 ml mleczka kokosowego
1 papryczka chili
1/3 szkl groszku zielonego
czerwona cebula
3 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki kurkumy
szczypta kolendry
płatki chili
szczypta szafranu
szczypta cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru
pieprz
sól
limonka
w y k o n a n i e :
Rozgrzewamy patelnię, skraplamy ją extra vergin wrzucamy do podsmażenia cebulę pokrojoną w piórka i czosnek. Dosypujemy zioła. Dodajemy pierś z kurczaka pokrojoną na kawałki lu w kostkę.
Skrapiamy odrobiną soku z limonki.
Podsmażamy całość, aż mięso lekko się zrumieni. Dodajemy papryczkę, posiekaną w paseczki.
Dolewamy mleczko kokosowe i dosypujemy groszek.
Dusimy około 15 minut, aż sos zgęstnieje i nabierze pięknego aromatu.
Dosypujemy posiekaną pietruszkę zieloną, bazylię lub kolendrę.
Podaejemy z ryżem jaśminowym z pietruszką i bazylią.
No comments:
Post a Comment