3 December 2013

Curry z groszkiem, kurczakiem i chili





Szybko i na temat. Curry. Odmian dania jest tyle co gwiazd na niebie. 

Ja uwielbiam tylko to z kilku składników, wtedy najabrdziej można docenić smak kokosu i przypraw. 

Dzisiaj proponuję z kurczakiem, groszkiem zielonym i papryczką chili. 

Dodatkiem jest bazylia i ryż jaśminowy.



s k ł a d n i k i :

ryż jaśminowy
1 podwójną pierś z kurczaka
400 ml mleczka kokosowego
1 papryczka chili
1/3 szkl groszku zielonego
czerwona cebula
3 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki kurkumy
szczypta kolendry
płatki chili
szczypta szafranu
szczypta cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru
pieprz
sól
limonka


w y k o n a n i e :

Rozgrzewamy patelnię, skraplamy ją extra vergin wrzucamy do podsmażenia cebulę pokrojoną w piórka i czosnek. Dosypujemy zioła. Dodajemy pierś z kurczaka pokrojoną na kawałki lu  w kostkę. 
Skrapiamy odrobiną soku z limonki.
Podsmażamy całość, aż mięso lekko się zrumieni. Dodajemy papryczkę, posiekaną w paseczki. 
Dolewamy mleczko kokosowe i dosypujemy groszek. 
Dusimy około 15 minut, aż sos zgęstnieje i nabierze pięknego aromatu.

Dosypujemy posiekaną pietruszkę zieloną, bazylię lub kolendrę.

Podaejemy z ryżem jaśminowym z pietruszką i bazylią.








No comments:

Post a Comment