31 December 2013

Lunch sałatka z bakaliami






Byliście już z wizytą w mojej sypialni, dzisiaj zabieram Was do kuchni. 

Fotorelacja z przygotowania sałatki. 

Kto mnie zna wie, że sałatki to ostatnia potrawa do zrobienia na którą mam ochotę. 

Uwielbiam je jeść u znajomych. Chcę Wam pokazać, jedną z moich ulubionych. Słodka i pikantna, 

bardzo ziołowa. 

Ma wszystko co lubię. Orzechy, żurawinę, kurczaka, mix sałat. Dip ziołowo miodowy. 


Do sałatki wykorzystałam bułeczki z masełkiem czosnkowym i pieczarkami.



s k ł a d n i k i :

2 piersi z kurczaka 

mix sałat

1/2 ogórka

2 garście żurawiny suszonej

2 garście orzechów włoskich

mozzarella w kulkach

3 ząbki czosnku

szczypta lubczyku

szczypta płatków chili

pieprz kolorowy

sól czosnkowa

łyżka soku z cytryny


dip miodowo ziołowy (wszystko razem łączymy)

4 łyżki oliwy z pestek winogron

łyżeczka soku z cytryny

3 krople octu winnego

łyżeczka miodu


sól czosnkowa

pieprz

przyprawa Knorr (suszone pomidory z bazylią)


kilka listków bazylii




w y k o n a n i e :

Kurczaka kroimy w kostkę. Dodajemy szczyptę pieprzu kolorowego, 3 poszatkowane listki bazylii, 

sól czosnkową, płatki chili, 3 ząbki czosnku pocięte na plasterki. 

Podsmażamy całość na rozgrzanej patelni około 6-8 minut. Skrapiamy lekko odrobiną soku z cytryny. 

Sałatę układamy na talerzach, ozdabiamy pokrojonym w plasterki ogórkiem, żurawiną. 

Pieprzem kolorowym, mozzarellą. Układamy kawałki kurczaka, posypujemy orzechami włoskimi.

Zalewamy kilkoma łyżeczkami dipu, podajemy z gorącymi grzankami.






3 comments:

  1. Sałatka rewelacyjna, snakomicie dobrane smaki i ta bułeczka, chciałam jej więcej, ale się nie załapałam na dodatkoego kęsa... Mówię Wam Symfonia godna kompozytora tego posiku...

    ReplyDelete
  2. W kuchni też mi się podoba ! ;)

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapednda

    ReplyDelete