25 December 2013

White Chocolate Rum Cake / Tort Rumowy





Merry Christmas Everyone.

I invite you to my Christmas cake. This is a unique fragrant rum cake and white chocolate. 
I hope you'll like.


Zapraszam Was serdecznie na mój świąteczny Tort Rumowy.  W tym roku przygotowałam coś specjalnego dla miłośników rumu i białej czekolady. Lekki biszkopt, nasączony rumowym mleczkiem, pyszny krem czekoladowo rumowy i gorzka czekolada z chrupiącymi kuleczkami. 

Wesołych Świąt !



s k ł a d n i k i :

biszkopt ( 12 osób)

5 jaj
szklanka mąki tortowej
łyżeczka proszku do pieczenia
pół szklanki cukru
łyżka rumu Bacardi 

krem

250 g mascarpone
100 g białej czekolady
2 łyżki rumu Bacardi
1 łyżka ajerkoniaku Bombardino
400 ml śmietanki 30 %
łyżeczka cukru waniliowego


nasączenie 

4 łyżki mleka
1 łyżka rumu
1 łyżeczka cukru waniliowego

dekoracja

100 g czekolady gorzkiej
100 ml śmietanki 30 %
groszki czekoladowe milka


w y k o n a n i e :

 Białka ubijamy na sztywną pianę. Dosypujemy cukru i ubijamy na błyszczącą gęstą pianę około 5 minut.

Żółtka ubijamy końcówką do piany z łyżką cukru, do momentu wybielenia lekko masy, 5 minut.

Drewnianą łyżką do białek powoli dodajemy ubite żółtka, delikatnie mieszamy aby piana nie opadła. Dosypujemy mąkę i proszek do pieczenia.  

Formę natłuszczamy masłem, wykładamy masę na biszkopt i wkładamy do gorącego nagrzanego do temperatury 170 stopni piekarnika na 30 minut.

Studzimy. Kroimy biszkopt na dwa blaty. Blaty będą grube i puszyste.

Mleko mieszamy z łyżeczką cukru waniliowego i rumu. Nasączamy biszkopty. 


Rozpuszczamy czekoladę na parze wodnej z 2 łyżkami śmietanki 30%. Studzimy lekko.

Do dużej metalowej miski wkładamy mascarpone, wlewamy likier i ajerkoniak, śmietankę i cukier waniliowy oraz białą czekoladę. Miksujemy na wolnych obrotach miksera około 6-8 minut, do momentu aż krem będzie sztywny.

Krem za pomocą rękawa cukierniczego i tylki Wilton 1M wykładamy na blat biszkoptu. 
Przykrywamy drugim nasączonym biszkoptem.

Przygotowujemy czekoladę do polania wierzchu tortu. Zagotowujemy śmietankę.

 Odstawiamy z płyty. 

Rozpuszczamy w niej czekoladę. Smarujemy wierzch czekoladą, ozdabiamy wg upodobania. 




3 comments:

  1. Rum, ajerkoniak, śmietana, czekolada.... Jak zwykle bezlitośnie pysznie:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. :) wiem wiem. Nie mogę się także oprzeć temu połączeniu.

      Delete
  2. Rum! Wiem, że nie każdy za nim przepada, ale ja go uwielbiam! Jego zapach, smak! mmm

    ReplyDelete