Merry Christmas Everyone.
I invite you to my Christmas cake. This is a unique fragrant rum cake and white chocolate.
I hope you'll like.
Zapraszam Was serdecznie na mój świąteczny Tort Rumowy. W tym roku przygotowałam coś specjalnego dla miłośników rumu i białej czekolady. Lekki biszkopt, nasączony rumowym mleczkiem, pyszny krem czekoladowo rumowy i gorzka czekolada z chrupiącymi kuleczkami.
Wesołych Świąt !
s k ł a d n i k i :
biszkopt ( 12 osób)
5 jaj
szklanka mąki tortowej
łyżeczka proszku do pieczenia
pół szklanki cukru
łyżka rumu Bacardi
krem
250 g mascarpone
100 g białej czekolady
2 łyżki rumu Bacardi
1 łyżka ajerkoniaku Bombardino
400 ml śmietanki 30 %
łyżeczka cukru waniliowego
nasączenie
4 łyżki mleka
1 łyżka rumu
1 łyżeczka cukru waniliowego
dekoracja
100 g czekolady gorzkiej
100 ml śmietanki 30 %
groszki czekoladowe milka
w y k o n a n i e :
Białka ubijamy na sztywną pianę. Dosypujemy cukru i ubijamy na błyszczącą gęstą pianę około 5 minut.
Żółtka ubijamy końcówką do piany z łyżką cukru, do momentu wybielenia lekko masy, 5 minut.
Drewnianą łyżką do białek powoli dodajemy ubite żółtka, delikatnie mieszamy aby piana nie opadła. Dosypujemy mąkę i proszek do pieczenia.
Formę natłuszczamy masłem, wykładamy masę na biszkopt i wkładamy do gorącego nagrzanego do temperatury 170 stopni piekarnika na 30 minut.
Studzimy. Kroimy biszkopt na dwa blaty. Blaty będą grube i puszyste.
Mleko mieszamy z łyżeczką cukru waniliowego i rumu. Nasączamy biszkopty.
Rozpuszczamy czekoladę na parze wodnej z 2 łyżkami śmietanki 30%. Studzimy lekko.
Do dużej metalowej miski wkładamy mascarpone, wlewamy likier i ajerkoniak, śmietankę i cukier waniliowy oraz białą czekoladę. Miksujemy na wolnych obrotach miksera około 6-8 minut, do momentu aż krem będzie sztywny.
Krem za pomocą rękawa cukierniczego i tylki Wilton 1M wykładamy na blat biszkoptu.
Przykrywamy drugim nasączonym biszkoptem.
Przygotowujemy czekoladę do polania wierzchu tortu. Zagotowujemy śmietankę.
Odstawiamy z płyty.
Rozpuszczamy w niej czekoladę. Smarujemy wierzch czekoladą, ozdabiamy wg upodobania.
Rum, ajerkoniak, śmietana, czekolada.... Jak zwykle bezlitośnie pysznie:)
ReplyDelete:) wiem wiem. Nie mogę się także oprzeć temu połączeniu.
DeleteRum! Wiem, że nie każdy za nim przepada, ale ja go uwielbiam! Jego zapach, smak! mmm
ReplyDelete