6 December 2013

Tort Bananowo Melonowy




I stuknął nam 100 post :)

Szybko poszło, dopiero co pisałam ze zdenerwowania pierwszy post, zastanawiając się czy tu w ogóle ktoś zaglądnie. Pół roku za mną ponad 10.000 odsłon. 

 Dziękuję, że zaglądacie. Komentujecie i wspieracie. Dziękuję :**

Back Taste.





s k ł a d n i k i :

5 jajek
3/4 szklanki mąki tortowej
1/2 szklanki cukru
łyżka kakao
łyżka kawy rozpuszczalnej
łyżeczka proszku do pieczenia

450 ml śmietanki 30 %
250 g mascarpone
cukier waniliowy
esencja waniliowa
likier melonowy
ajerkoniak bananowy
banan


w y k o n a n i e :

Oddzielamy żółtka od białek.
Białka ubijamy na sztywną pianę mikserem. Wsypujemy 2/3 cukru i miksujemy do momentu, aż powstanie błyszcząca piana.

Żółtka ucieramy z 1/4 cukru. Powstanie pulchna jasna masa.

Delikatnie do białek dodajemy w kilku ruchach drewnianą łyżką mase z żółtek. Dosypujemy mąkę, proszek do pieczenia, kakao i kawę. Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.

Wykładamy masę do wysmarowanej formy (22 cm) i pieczemy w temperaturze 170 stopni C około 20 -25 minut.

Studzimy biszkopt, dzielimy na dwa blaty.

Skrapiamy likierem melonowym.


Mascarpone umieszczamy w misie miksera, dosypujemy cukier waniliowy, ajerkoniak, śmietankę. Miksujemy na wolnych obrotach, do momentu zgęstnienia i ubicia się masy na sztywno. 
Masę dzielimy na połowę.

Jedną wkładamy do lodówki.

Do drugiej dodajemy likier melonowy i mus z banana. Banana uprzednio miksujemy w blenderze z odrobiną cytryny lub limonki.

Pierwszy blat smarujemy masą melonowobananową, wykładamy drugi blat. 
Rozkładamy masę z ajerkoniakiem. 
Dekorujemy dowolnie.

Torcik wkładamy na kilka godzin do lodówki aby nabrał aromatu i mocno schłodził się.




8 comments:

  1. Fantastycznie!
    Gratuluje 100 posta. Pamietam jak to wszystko sie zaczynalo i niezmiernie jestem rad ze sie zdecydowalas na ten krok. Mam nadzieje, ze w podobnym czasie osiagniesz 1000 notke! A co jak mierzyc to tylko wysoko :*
    Pozdrawiam i trzymam kciuki za dalsze sukcesy.

    ReplyDelete
  2. Widziałam wszystkie 100 i każdy inspirujący, czekam z niecierpliwością na kolejne 100:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Będą na 100 % :) Dziękuję, że Jesteś.

      Delete
  3. Replies
    1. ;) Dziękuję bardzo mi miło, że zaglądasz :)

      Delete
  4. Gratulacje i życzę kolejnych "setnic". :)

    ReplyDelete
  5. Słodko i serdecznie gratuluję i czekam na kolejne inspiracje ;)

    ReplyDelete