Dzisiaj coś lekkiego, przyda się po smakołykach świątecznych.
Danie proste i mało pracochłonne. Słodko orientalne, czyli coś dla smakoszy kuchni wakacyjnej.
Kurczak pieczony w sosie sojowym, do tego salsa z ananasa, papryki, ogórka z bazylią i ryż ziołowy ze szczypiorkiem.
s k ł a d n i k i : (porcje 4 osoby)
2 woreczki ryżu Basmati długoziarnisty
2 podwójne piersi z kurczaka
2 łyżki ciemnego sosu sojowego
1 łyżka jasnego sosu sojowego
1/2 łyżeczki pieprzu grubo zmielonego
łyżka oliwy z winogron
salsa
pół puszki ananasa lub szklanka świeżego pokrojonego w drobną kosteczkę
papryka czerwona
pół świeżego ogórka
1 cebulka
listki bazylii
szczypta cukru
szczypta pieprzu
sok z 1/3 limonki
dodatki:
ryż z bazylią, szczypiorkiem i łyżką masła.
w y k o n a n i e :
Rozgrzewamy patelnię grillową. Wlewamy oliwę z winogron. Piersi przekrawamy na połowę, formując cieńsze flety. Zalewamy sosami sojowymi i pieprzem. Grillujemy około 10 -12 minut, aż pięknie się zarumienią. Odstawiamy.
Kroimy wszystkie składniki na salsę w drobną małą kostkę. Doprawiamy cukrem, pieprzem, sokiem z limonki i świeża bazylią.
Ryż ugotowany mieszamy z masełkiem, bazylią i szczypiorkiem.
Bardzo podoba mi się takie egzotyczne zestawienie :) Bez wątpienia wypróbuję.
ReplyDeleteSpróbuj:) ja następnym razem dodam mango i melona z kolendrą.
Delete