27 December 2013

Kurczak z salsą po Karaibsku






Dzisiaj coś lekkiego, przyda się po smakołykach świątecznych.  

Danie proste i mało pracochłonne.  Słodko orientalne, czyli coś dla smakoszy kuchni wakacyjnej.

Kurczak pieczony w sosie sojowym, do tego salsa z ananasa, papryki, ogórka z bazylią i ryż ziołowy ze szczypiorkiem.


s k ł a d n i k i : (porcje 4 osoby)

2 woreczki ryżu Basmati długoziarnisty
2 podwójne piersi z kurczaka
2 łyżki ciemnego sosu sojowego
1 łyżka jasnego sosu sojowego
1/2 łyżeczki pieprzu grubo zmielonego
łyżka oliwy z winogron

salsa
pół puszki ananasa lub szklanka świeżego pokrojonego w drobną kosteczkę
papryka czerwona
pół świeżego ogórka
1 cebulka
listki bazylii
szczypta cukru
szczypta pieprzu
sok z 1/3 limonki


dodatki:
ryż z bazylią, szczypiorkiem i łyżką masła.


w y k o n a n i e :

Rozgrzewamy patelnię grillową.  Wlewamy oliwę z winogron. Piersi przekrawamy na połowę, formując cieńsze flety. Zalewamy sosami sojowymi i pieprzem. Grillujemy około 10 -12 minut, aż pięknie się zarumienią. Odstawiamy.

Kroimy wszystkie składniki na salsę w drobną małą kostkę. Doprawiamy cukrem, pieprzem, sokiem z limonki i świeża bazylią.

Ryż ugotowany mieszamy z masełkiem, bazylią i szczypiorkiem.






2 comments:

  1. Bardzo podoba mi się takie egzotyczne zestawienie :) Bez wątpienia wypróbuję.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Spróbuj:) ja następnym razem dodam mango i melona z kolendrą.

      Delete