4 September 2013

Gnocchi z pesto, suszonymi pomidorami, pieczarkami i czarnymi oliwkami.






Dzisiaj coś włoskiego:)  Miałam ochotę na gnocchi z pesto z suszonymi pomidorami, oliwkami i pieczarkami. Danie jest szalenie szybkie. Przyznam się, że wykorzystałam gotowe gnocchi, gdyż zależało mi na czasie, ale przygotowanie kluseczek jest bardzo proste. 
W kolejnym poście poświeconym gnocchi, podam przepis na domowe kluseczki.







s k ł a d n i k i :

gnocchi
6 pieczarek
czarne oliwki
6 suszonych pomidorków
5 pomidorków cherry
pesto ( liście bazyli, orzeszki pini, extra vergin, sok z cytryny, 2 ząbki czosnku, lubczyk, pietruszka, sól, pieprz, ocet balsamiczny)
liście bazylii
sól
pieprz
extra vergin
2 ząbki czosnku


w y k o n a n i e :

Gotujemy gnocchi około 3 minuty w posolonej wodzie. Odcedzamy.

Patelnie rozgrzewamy, dolewamy łyżkę extra vergin, dorzucamy pokrojony w plasterki czosnek, pokrojone pomidorki suszone, oliwki i pieczarki w talarki. Smażymy około 5 minut. 

Do patelni wrzucamy ugotowane gnocchi i rozkrojone na połowę pomidorki cherry, dodajemy pesto, które uprzednio w blenderze zmiksowaliśmy. Doprawiamy solą i pieprzem. Posypujemy podartymi w palcach listkami bazylii. 





7 comments:

  1. Bardzo apetyczne! Podoba mi się jak łączysz smaki

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dziękuje Kasiu:) kluseczki były obłędne.

      Delete
  2. ha ha ha , nie mówię, że wyrobienie gnocchi, to proces tygodniowy, ale początek wpisu mnie zaskoczył, zanim nie dotyczyłam reszty.
    W każdym razie danie mi gra. Zresztą, nie ma co się dziwić. Wszsytko, co włoskie mi gra:D

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha:) wiesz ja robię gnocchi błyskawicznie;]

      Pozdrawiam Was serdecznie:)

      Delete
  3. Było tak dobre, że znów bym zjadła te kluseczki i całą resztę ..mniam!!!

    ReplyDelete