23 September 2013

Pierś z kurczaka zapiekana z puree z oregano i szczypiorkiem






Dzisiaj przyszła nowa dostawa książek kucharskich, znajomi zaopatrują mnie ze wszystkich stron ;) 

Thanks for this ;)
Będę testować i jeszcze raz testować.

Dzisiaj przepis na mojego kurczaka w przyprawach, który gościł wczoraj na moim stole. 

Kurczak wg tego przepisu jest wilgotny i soczysty w środku i chrupiący na zewnątrz.

 Ma delikatny smak wzbogacony ziołami i przyprawami. Podałam go z puree z oregano i szczypiorkiem. 

Jako sałatka - w roli głównej zasmażana marchewka.




s k ł a d n i k i:

2 piersi z kurczaka
kostka knorr z lubczykiem
oregano
extra vergin
pieprz
kilka kropel soku z cytryny
łyżka jasnego sosu sojowego


ziemniaki
oregano
szczypiorek
łyżka masła
3 łyżki śmietany 18%
pieprz


marchewka
pieprz
łyżka masła
łyżeczka cukru
szczypta soli
śmietanka 30%
szczypiorek


w y k o n a n i e :

Piersi czyścimy z błonek, całe wkładamy do metalowej miski. Kostkę knorr rozkruszamy do miseczki, dolewamy łyżkę extra vergin, dodajemy świeży pieprz,  suszone oregano i sos sojowy około łyżki. Wszystko skrapiamy kilkoma kroplami soku z cytryny. W tak przygotowanej marynacie obtaczamy piersi, nacierając dokładnie z każdej strony. Smażymy na oleju z pestek winogron z obu stron, rumieniąc. Odstawiamy aby odpoczęła.  Kroimy na plastry. 

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny cukru.  Ugotowane odcedzamy i dokładamy śmietanę, masło, oregano i szczypiorek. Ugniatamy na puree. 

Marchewkę gotujemy w posolonej wodzie. Dosypujemy  łyżeczkę cukru, dodajemy masło i gotujemy do miękkości. Dolewamy śmietankę i dusimy aż zgęstnieje. Dosypujemy szczypiorek.




8 comments:

  1. Tak to pieknie opisalaś, i w dodatku sfotografowałaś, że orzeszki ziemne, które właśnie spożywam, popijąc czerwonym winem - wypadają bardzo mizernie. PYSZNIE <3

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    ReplyDelete
  2. to tylko cud, że moje komentarze sie tu pojwiają. Stara jestem i tę captuchę ledwo widzę.
    Czy jest szanasa, abys z tego zrezygnowała ?

    Pozdrawiam
    Kasia

    ReplyDelete
    Replies
    1. Precz z catcha! ... bedziesz walczyc z botami :P

      Delete
    2. No już dobrze:) wywaliłam. Nie wiedziałam o co Wam chodzi, ja nie widzę tych obrazków ;)

      Delete
  3. Replies
    1. :) No nie wiem, Twoje smakołyki na blogu wyglądają wspaniale. To ja sie głodna robie;)

      Delete
  4. Wypróbowałam dzisiaj Twój przepis, pierś wyszła smakowicie i soczyście. Polecam! Podałam tylko mizerię, zamiast marchewki.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cieszę się, że spróbowałaś. Też lubię ten sposób przyrządzania kurczaka.

      Delete