28 September 2013

Bucatini z kurczakiem, kalmarami w passacie ziołowoczosnkowej z dodatkiem pietruszki.





Dzisiaj krótko i na temat : makaron ;) Poczyniłam świętokractwo i połączyłam mięso z owocami morza. Lepsze to niż ryba z grzybami. 

Aczkolwiek nigdy nie zamykam sie na nowe doznania kulinarne.  

Makaron bucatini z dodatkiem kalmar i kurczaka w aromatycznym sosie na bazie passaty ziołowoczosnkowej z pietruszką. 



s k ł a d n i k i:

bucatini
pierś z kurczaka
kalmary świeże bądź w sosie własnym
passata pomidorowa
3 ząbki czosnku
cebula
lubczyk
tymianek
kurkuma
50 ml białego wytrawnego wina
szczypta papryki ostrej
sól
pieprz



w y k o n a n i e:

Rozgrzewamy patelnię, wlewamy łyżkę extra vergin. 
Smażymy kurczaka lekko oprószając solą i pieprzem. Dorzucamy cebulkę w piórka i czosnek w talararki, lekko rozgnieciony widelcem z solą.  
Dodajemy kalmary pokrojone drobno w kostkę. Dusimy około 5 minut.  

Zalewamy winem i odparowujemy. Dolewamy passate i doprawiamy ziołami. Dorzucamy starty ząbek czosnku.Przykrywamy pokrywkę i dusimy około 30 minut na wolnym ogniu. 

Makaron gotujemy, nie odcedzamy. Dodajemy bezpośrednio do sosu na patelnie. 

Posypujemy dużą ilością zielonej pietruszki. Podajemy.





4 comments:

  1. ten makaron wygląda tak strasznie apetycznie, że od razu w brzuchu burczy :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dzięki Kasiu:) mi bardzo smakował.

      Delete
  2. Ale apetycznie wygląda. Nie przeszkadza mi taka konfiguracja, chętnie bym spróbowała :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Musisz wypróbować:)

      Witaj na Back Taste:)

      Delete