Dzisiaj krótko i na temat : makaron ;) Poczyniłam świętokractwo i połączyłam mięso z owocami morza. Lepsze to niż ryba z grzybami.
Aczkolwiek nigdy nie zamykam sie na nowe doznania kulinarne.
Makaron bucatini z dodatkiem kalmar i kurczaka w aromatycznym sosie na bazie passaty ziołowoczosnkowej z pietruszką.
s k ł a d n i k i:
bucatini
pierś z kurczaka
kalmary świeże bądź w sosie własnym
passata pomidorowa
3 ząbki czosnku
cebula
lubczyk
tymianek
kurkuma
50 ml białego wytrawnego wina
szczypta papryki ostrej
sól
pieprz
w y k o n a n i e:
Rozgrzewamy patelnię, wlewamy łyżkę extra vergin.
Smażymy kurczaka lekko oprószając solą i pieprzem. Dorzucamy cebulkę w piórka i czosnek w talararki, lekko rozgnieciony widelcem z solą.
Dodajemy kalmary pokrojone drobno w kostkę. Dusimy około 5 minut.
Zalewamy winem i odparowujemy. Dolewamy passate i doprawiamy ziołami. Dorzucamy starty ząbek czosnku.Przykrywamy pokrywkę i dusimy około 30 minut na wolnym ogniu.
Makaron gotujemy, nie odcedzamy. Dodajemy bezpośrednio do sosu na patelnie.
Posypujemy dużą ilością zielonej pietruszki. Podajemy.
ten makaron wygląda tak strasznie apetycznie, że od razu w brzuchu burczy :)
ReplyDeleteDzięki Kasiu:) mi bardzo smakował.
DeleteAle apetycznie wygląda. Nie przeszkadza mi taka konfiguracja, chętnie bym spróbowała :D
ReplyDeleteMusisz wypróbować:)
DeleteWitaj na Back Taste:)