5 September 2013

Tagliatelle Alfredo z oliwkami i rukolą.





Dzisiaj byłam z dziewczynami na pysznym obiedzie we Włoskiej Restauracji. Opychałyśmy się, oj bardzo dobrymi smakołykami. Trzy różne dziewczyny, trzy różne upodobania i trzy różne dania.
Aga zamówiła sałatkę na szpinaku z fantastycznym sosem winegret, syszonymi pomidorkami i świetnie przyrządzonym kurczakiem. Była świetna.
Słodzia zamówiła canelloni ze szpinakiem i gorgonzolą w sosie beszamelowym. Ja wybrałam spaghetti puttanesca i powiem, że było obłędne. Na pewno zrobię własną wersje na blogu. A propo włoskich potraw i makaronów, moja wersja Spaghetti Alfredo. Danie w 10 minut:)

s k ł a d n i k i:

szynka 
oliwki czarne
cebula
3 ząbki czosnku
250 ml śmietanki 30%
extra vergin
pieprz
sól
majeranek
rukola
pieprz cayenne
lamka białego wina
tagliatelle






w y k o n a n i e :

Makaron gotujemy około 8 minut al dente.

Rozgrzewamy patelnię, wlewamy łyżkę extra vergin i wrzucamy posiekany czosnek i cebulę. Zalewamy białym winem i dodajemy śmietankę. Przyprawiamy pieprzem i solą, majerankiem. Dorzucamy szynkę pokrojoną na paseczki i oliwki w talarki. Dusimy, aż sos zgęstnieje. Dodajemy ugotowany makaron, podajemy na podgrzanych talerzach z rukolą.





No comments:

Post a Comment