Dzisiaj byłam z dziewczynami na pysznym obiedzie we Włoskiej Restauracji. Opychałyśmy się, oj bardzo dobrymi smakołykami. Trzy różne dziewczyny, trzy różne upodobania i trzy różne dania.
Aga zamówiła sałatkę na szpinaku z fantastycznym sosem winegret, syszonymi pomidorkami i świetnie przyrządzonym kurczakiem. Była świetna.
Słodzia zamówiła canelloni ze szpinakiem i gorgonzolą w sosie beszamelowym. Ja wybrałam spaghetti puttanesca i powiem, że było obłędne. Na pewno zrobię własną wersje na blogu. A propo włoskich potraw i makaronów, moja wersja Spaghetti Alfredo. Danie w 10 minut:)
s k ł a d n i k i:
szynka
oliwki czarne
cebula
3 ząbki czosnku
250 ml śmietanki 30%
extra vergin
pieprz
sól
majeranek
rukola
pieprz cayenne
lamka białego wina
tagliatelle
w y k o n a n i e :
Makaron gotujemy około 8 minut al dente.
Rozgrzewamy patelnię, wlewamy łyżkę extra vergin i wrzucamy posiekany czosnek i cebulę. Zalewamy białym winem i dodajemy śmietankę. Przyprawiamy pieprzem i solą, majerankiem. Dorzucamy szynkę pokrojoną na paseczki i oliwki w talarki. Dusimy, aż sos zgęstnieje. Dodajemy ugotowany makaron, podajemy na podgrzanych talerzach z rukolą.
No comments:
Post a Comment