30 September 2013

Tort waniliowo malinowy z orzeszkami laskowymi i chrupiącymi ciasteczkami






Back Taste dostał kolejne zamówienie na wypieki. Tym razem miał powstać tort ;] 
Moją propozycją dla Klienta był smak waniliowo malinowy z konfiturą, obsypany orzechami laskowymi i chrupiącymi ciasteczkami. 
Krem śmietankowo-waniliowy na bazie włoskiego mascarpone z bitą śmietaną i likierem waniliowym.


s k ł a d n i k i (20 porcji)

b i s z k o p t:

12 jaj
2 szklanki mąki tortowej
1 i 1/3 szklanki cukru drobnego
2 cukry wanilinowe
2 łyżeczki proszku do pieczenia

P o n c z :

herbata 
likier waniliowy
esencja waniliowa


k r e m  ś m i e t a n k o w o - w a n i l i o w y :

500 dag sera mascarpone
1 litr śmietany 30%
2 cukry wanilinowe
2 łyżki cukru pudru
esencja waniliowa
likier waniliowy


d e k o r a c j a :

orzechy laskowe
ciasteczka rurki z czekoladą
konfitura malinowa



w y k o n a n i e:


Pieczemy 2 biszkopty w tortownicy o średnicy 26 cm.


I biszkopt: (pieczemy z 8 jaj)

Odzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę mikserem na wolnych obrotach. 
Gdy piana jest już sztywna, zwiększamy obroty i dosypujemy 3/4 szklanki cukru i cukier wanilionowy. Ubijamy do momentu, aż powstanie błyszcząca pulchna piana. Dodajemy po jednym żółtku nadal ubijając. Szklankę mąki przesiewamy bezpośrednio do misy z masą, dosypujemy łyżeczkę proszku do pieczenia. Lekko mieszamy całość drewnianą łyżką.

Tortownicę smarujemy masłem, wylewamy masę, wyrównujemy tort. Wkładamy do nagrzanego piekarnika 170 -180 (w zależności od mocy waszego piekarnika) na 35 minut. Pieczemy do suchego patyczka. 



II biszkopt (pieczemy z 4 jaj)

Procedura jest taka sama jak powyżej. Pieczemy drugi, gdy poprzedni zostanie wyjęty z piekarnika. 
Masę na biszkopta przygotowujemy bezpośrednio przed włożeniem do piekarnika. 
Biszkopt nie lubi "czekać".


M a s a :

W metalowej misie umieszczamy serek mascarpone, zimne śmietanki, cukier wanilinowy, puder, likier i esencję waniliową. Całość na wolnych obrotach ubijamy końcówką do ubijania białek. 
Do momentu gdy masa będzię sztywna i gęsta. Wkładamy ją do lodówki, aby utrzymała zimną temperaturę.

Biszkopt I kroimy na 2 lub 3 blaty ( w zależności jak duży i wysoki jest biszkopt) II biszkopt w całości.

Skrapiamy krążki ponczem z herbaty, likieru i esencji waniliowej.

Pierwszy krążek smarujemy konfiturą malinową, wykładamy 1/3 masy, drugi krążek biszkoptu, 1/3 kremu, biszkopt, konfitura malinowa, ostatni krążek biszkoptu i pokrywamy cały tort pozostałą 1/3 częścią masy.


D e k o r a c j a :

Widelcem wyciskamy na masie po bokach wzorek lini. 

Na wierzch krawędzie ozdabiamy małymi  różyczkami z masy waniliowej. 

Układamy ciasteczka i posypujemy rozkruszonymi orzechami laskowymi i okruszkami ciasteczek.  

Wierzch ozdabiamy tak jak boki wzorem. 

Boki w jednej lini rowków, pokryłam również orzeszkami.









13 comments:

  1. Dorotka...ale mi zrobiłaś smaka...ehhhh...wyobrażam sobie, że smakuje równie wyśmienicie jak wygląda mmmm :)))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Niestety nie wiem ;) Nie pokazałam środka po rozkrojeniu, ani nie kosztowałam ale ufam że był pyszny, po esemesach zadowolonego Klienta:)

      Delete
  2. Wiele Twoich wypieków kosztowałam, myślę , że był jak piszą inni- BOSKI.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Żebym tylko wiedziała kto tu się ukrywa i je moje ciacha;]

      Delete
  3. Wygląda fantastycznie i pewnie tak smakuje.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Następny będzie do zjedzenia dla nas Aga:)

      Delete
  4. O wooooow. Dostaję ślinotoku, bo tort wyszedł pierwsza klasa :-)

    ReplyDelete
  5. Hihi:) ja też sie ślinie, nie skosztowałam go;)

    ReplyDelete
  6. witam! proszę mi poradzić...czy przy robieniu masy mam faktyczni wszystko wrzucić na raz i ubijać? nie trzeba jakoś pomału dodadawać po kolei składniki? i wystarczy na wolnych obrotach o mieszać?
    to będzie mój drugi tort w życiu |(robiony przeze mnie) std może takie głupie pytania:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak wszystko do jednej miski, ja używam metalowej dużej. Wlewamy do niej śmietankę, mascarpone, cukier waniliowy, puder, esencje waniliową lub olejek, likier. Ubijamy wolnymi obrotami miksera, do momentu powstania sztywnej masy. A stanie się to upływie 30-40 sekund do minuty. Masa będzie mocno sztywna, dzięki serkowi.
      Dasz sobie radę;) Powodzenia.

      Delete