1 September 2013

Ptasie Mleczko na kruchym spodzie z jagodami zatopionymi w galaretce.






Ptasie mleczko wedla, chyba znają wszyscy. Lekka pianka, która rozpływa się w ustach, jedyny mankament, że nie można poprzestać na jednej kosteczce. Oj mam to. Wszystko co piankowe, puszyste, delikatne to uwielbiam. Dzisiejsza propozycja ciastat to mój hołd w stronę pianki. Na niedzielę przygotowałam ptasie mleczko na chrupiącym spodzie z ciasteczek z jagodami i galaretką cytrynową, która pięknie przybrała odcień ombre. Polecam, ciasto lekkie, mało słodkie, idealne na lekką przyjemność smaku.


s k ł a d n i k i:

ciasteczka waniliowe 
100 gr masła
250 dag mascarpone
400 ml śmietanki kremowej
pól szkl mleka gorącego
3 łyżeczki żelatyny
cukier waniliowy
łyżeczka cukru pudru
jagody
galaretka cytrynowa

w y k o n a n i e :

Ciasteczka pokruszyć w malakserze na niezbyt drobne okruchy. Masło rozpuścić na ogniu i wlać do ciasteczek. Wymieszać, masę przełożyć do tortownicy. Kładamy tortownicę do lodówki. Ja użyłam 26 cm. 

Mleko podgrzać, niegodować. Żelatynę rozpuszczamy w melku, energicznie mieszamy rózgą do powstania pianki. Studzimy. 

Śmietankę, mascarpone, cukier waniliowy i puder umieszczamy w misie miksera. Ubijamy do powstania puszystej sztywnej masy. Ostudzoną żelatynę z mlekiem dodajemy do masy, ubijamy. Wylewamy na stwardiały już spód ciasteczek. W kłądamy do lodówki, na czas aż masa zastygnie. 

Jagody wykładamy na ptasie mleczko. Zalewamy teżęjącą galaretką.  Zostawiamy na kilka godzin w lodówce. 





4 comments:

  1. oj to prawda, że ciężko poprzestać na jednej kostce - zresztą patrząc na Twoje ciacho śmiem twierdzić, że na jednym kawałku też się nie kończy :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ;] prawda, ptasie mleczko wyszło super. Lubię tą wersje, jest lekka i nie użyłam masła, tak jak w tradycyjnym ptasim mleczku. Dużo dały jagody, były lekko kwaskowe i spód chrupiący, całość udana. Jestem zadowolona:)

      Delete
  2. Ptasie mleczko było bardzo delikatne i samo rozpływało się w ustach. Dodatkowo chrupiący i wyraźny smakowo spód bardzo przypadł mi do gustu... A dostawca jagód specjalnie tak zadziałał, bo tak by się skończyło na tym, że byłoby to idealne ciasto ;)

    ReplyDelete