20 September 2013

Figi z kremem migdałowym i ciasteczkami





Nie mogłam się oprzeć, dumnie patrzymy na mnie z półki sprzedawcy w moim ulubionym sklepie z warzywami i owocami "Cytrusku" w Świdnicy., mowa o figach. 

Zanim rozpakowałam siatki z zakupami, jedną już pochłonęłam. Niebo, fantastyczny smak.

 Nie ma drugiego takiego owocu. Przygotowałam najprostrzy deser, jaki przyszedł mi do głowy.


s k ł a d n i k i: (6 porcji)

3 figi
200 ml śmietanki 30%
biała czekolada
cukier waniliowy
likier amaretto - migdałowy
ciasteczka kruche migdałowe


w y k o n a n i e:

W garnuszku podgrzewamy śmietankę, aż będzie gorąca, wrzucamy do niej białą czekoladę i łyzeczka cukru waniliowego, mieszamy do rozpuszczenia się. 

Zdejmujemy z ognia, studzimy i wkładamy na 20 minut do lodówki.

Ubijamy krem z łyżką likieru migdałowego na gęstą pianę. 

Ciasteczka kruszymy w malakserze, wkładamy do pucharków. 

Na wierzch nakładmy krem migdałowy i ozdabiamy figami.




4 comments:

  1. Bardzo szlachetny deser. Ta biała czekolada, pobudziła moje kubki smakowe. figi oczywiście też, a właściwie cały kompelet. Sprzedane :D

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapedna

    ReplyDelete
    Replies
    1. Szybki i smaczny:) Jestem wyznawcą kuchni minimalistycznej. Z resztą to widać po moich zdjęciach. "Mniej znaczy wiecej" jak mawia Dominique Loreau.

      Delete
  2. Deser był bardzo delikatny, lekki, ale zarazem dawał uczucie zaspokojenia na coś słodkiego. POLECAM !!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cieszę się, że smakował mój przepis ;) Zapraszam częściej, będzie o wiele więcej sprawdzonych przepisów, które z czystym sumieniem mogę polecić .

      Delete