19 September 2013

Polski Fusion czyli Żeberka w piwie i karkówka w marynacie pomidorowej z cytryną





Żeberka odkąd pamiętam omijałam szerokim łukiem. Nie podchodził mi ich smak, zapach, kolor ciemnego sosu, w którym się dusiły. Jest tak wiele potraw, które zakodowane głęboko w mojej głowie, dawały mylne poczucie smaku, czy chęci lub jej braku testowania, ulepszania i kreowania czegoś nowego. 

Jako mała dziewczynka nie jadałam sosów, dzisiaj je uwielbiam. Nie lubiłam groszku, dzisiaj kocham "bobki". Mogłabym tak wymieniać w nieskończoność. A prawda jest taka, że nie ma niedobrego jedzenia, jedynym wadliwym elementem jest jego przyrządzenie. Weźmy szpinak, bez dodatku czosnku i pieprzu jest mdły i prawie niezjadliwy po podduszeniu. Na szczęście można nad tym zapanować. 
Moim wyzwaniem stały się żeberka i sposób na ich przyrządzenie.


s k ł a d n i k i:

żeberka
cebula
3 ząbki czosnku
szklanka piwa ciemnego
150 ml śmietanki 30%
brukselka
suszone pomidory
tymianek
owoce jałowca
szałwia
extra vergin
sól
pieprz
łyżka miodu
łyżka cukru


karkówka
sos sojowy ciemny
ketchup ostry
papryka ostra
2 ząbki czosnku
balsamico jeżynowe
pół szklanki pomidorów w puszce
sól
pieprz


w y k o n a n i e :

Rozgrzewamy patelnię, wlewamy łyżkę extra vergin. 

Żeberka posolone i oprószone pieprzem podsmażamy na lekko rumiany kolor.  

Wrzucamy posiekaną w piórka cebulę i czosnek pokrojony w talarki. Krótko przemieszamy drewnianą łyżką. 
Zalewamy piwem i dusimy około 10 minut. Dorzucamy surową brukselkę, pomidory suszone posiekane na drobno i przyprawy. 
Doprawiamy cukrem, miodem i pieprzem. Przykrywamy i dusimy około 30 minut.  

Dolewamy śmietankę, gotujemy na wolnym ogniu, aby sos zgęstniał. 

Podajemy z kaszą gryczaną nieprażoną. 


Karkówkę pocietą na steki, wrzucamy do dużej metalowej miski. 

Dolewamy sos sojowy, balsamico, doprawiamy solą i pieprzem. 

Wlewamy pomidory z puszki i ketchup, dosypujemy papryki. 

Czosnek ścieramy na drobnych oczkach. Tak gotową marynatę wcieramy w mięso.

 Pieczemy na patelni grillowej bez tłuszczu, wraz z plasterkami cytryny.









6 comments:

  1. Czy mi się wydaje czy przygotowanie tej potrawy zabiera całkiem sporo czasu?
    Zostałem kupiony jak się pojawiła kasza gryczana ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zdecydowanie troche zabiera:) Wiem przyzwyczaiłam Cię do szybkich potraw, nie zajmujących wiele czasu. Polska kuchnia niestety wymaga poświęcenia troche więcej niż 30 min na przygotowanie posiłku.

      Delete
    2. Kategorycznie spędzanie tyle czasu w kuchni nie jest żadnym problemem. Tym bardziej, że poświęca się go, by stworzyć coś niezwykle smacznego albo chociażby zjadliwego ;) Po prostu podzieliłem się moim pierwszym skojarzeniem po przeczytaniu przepisu :) Póki co samemu na żeberka jeszcze bym się nie porywał.

      Delete
    3. Świetnie sobie radzisz:) mogę to powiedzieć z czystym sercem R.

      Delete
  2. a wieć jest tak. Dopiero na starośc nauczyłam się jeśc żebarka, podobnie jak ty, choć nie wiem, czy na starość;)
    W każdym razie, mam w zamrażarce rozkoszne pasek chudych żeberek i nie omieszkam przepis wypróbować. Pominę tylko śmietankę ( udaję, że jestem na diecie ) i brukselki, zamist których może pyrki sobie zrobię :D
    Jestem ciekawa! ??

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ach ta starość, takie słowo u mnie nie istnieje:) Ja nie czuję się na swoje lata i w ogóle nie czuję presji czasu. Jestem tym kim chce być;]

      Żeberka to był ciężki temat dla mnie, na ogół nie lubię tak tłustej kuchni. Ale nie odrzucam żadnych potraw bez eksperymentów. Więc voila, moje żeberka:)

      Pozdrawiam Ciepło:)

      Delete