Żeberka odkąd pamiętam omijałam szerokim łukiem. Nie podchodził mi ich smak, zapach, kolor ciemnego sosu, w którym się dusiły. Jest tak wiele potraw, które zakodowane głęboko w mojej głowie, dawały mylne poczucie smaku, czy chęci lub jej braku testowania, ulepszania i kreowania czegoś nowego.
Jako mała dziewczynka nie jadałam sosów, dzisiaj je uwielbiam. Nie lubiłam groszku, dzisiaj kocham "bobki". Mogłabym tak wymieniać w nieskończoność. A prawda jest taka, że nie ma niedobrego jedzenia, jedynym wadliwym elementem jest jego przyrządzenie. Weźmy szpinak, bez dodatku czosnku i pieprzu jest mdły i prawie niezjadliwy po podduszeniu. Na szczęście można nad tym zapanować.
Moim wyzwaniem stały się żeberka i sposób na ich przyrządzenie.
s k ł a d n i k i:
żeberka
cebula
3 ząbki czosnku
szklanka piwa ciemnego
150 ml śmietanki 30%
brukselka
suszone pomidory
tymianek
owoce jałowca
szałwia
extra vergin
sól
pieprz
łyżka miodu
łyżka cukru
karkówka
sos sojowy ciemny
ketchup ostry
papryka ostra
2 ząbki czosnku
balsamico jeżynowe
pół szklanki pomidorów w puszce
sól
pieprz
w y k o n a n i e :
Rozgrzewamy patelnię, wlewamy łyżkę extra vergin.
Żeberka posolone i oprószone pieprzem podsmażamy na lekko rumiany kolor.
Wrzucamy posiekaną w piórka cebulę i czosnek pokrojony w talarki. Krótko przemieszamy drewnianą łyżką.
Zalewamy piwem i dusimy około 10 minut. Dorzucamy surową brukselkę, pomidory suszone posiekane na drobno i przyprawy.
Doprawiamy cukrem, miodem i pieprzem. Przykrywamy i dusimy około 30 minut.
Dolewamy śmietankę, gotujemy na wolnym ogniu, aby sos zgęstniał.
Podajemy z kaszą gryczaną nieprażoną.
Karkówkę pocietą na steki, wrzucamy do dużej metalowej miski.
Dolewamy sos sojowy, balsamico, doprawiamy solą i pieprzem.
Wlewamy pomidory z puszki i ketchup, dosypujemy papryki.
Czosnek ścieramy na drobnych oczkach. Tak gotową marynatę wcieramy w mięso.
Pieczemy na patelni grillowej bez tłuszczu, wraz z plasterkami cytryny.
Czy mi się wydaje czy przygotowanie tej potrawy zabiera całkiem sporo czasu?
ReplyDeleteZostałem kupiony jak się pojawiła kasza gryczana ^^
Zdecydowanie troche zabiera:) Wiem przyzwyczaiłam Cię do szybkich potraw, nie zajmujących wiele czasu. Polska kuchnia niestety wymaga poświęcenia troche więcej niż 30 min na przygotowanie posiłku.
DeleteKategorycznie spędzanie tyle czasu w kuchni nie jest żadnym problemem. Tym bardziej, że poświęca się go, by stworzyć coś niezwykle smacznego albo chociażby zjadliwego ;) Po prostu podzieliłem się moim pierwszym skojarzeniem po przeczytaniu przepisu :) Póki co samemu na żeberka jeszcze bym się nie porywał.
DeleteŚwietnie sobie radzisz:) mogę to powiedzieć z czystym sercem R.
Deletea wieć jest tak. Dopiero na starośc nauczyłam się jeśc żebarka, podobnie jak ty, choć nie wiem, czy na starość;)
ReplyDeleteW każdym razie, mam w zamrażarce rozkoszne pasek chudych żeberek i nie omieszkam przepis wypróbować. Pominę tylko śmietankę ( udaję, że jestem na diecie ) i brukselki, zamist których może pyrki sobie zrobię :D
Jestem ciekawa! ??
Pozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Ach ta starość, takie słowo u mnie nie istnieje:) Ja nie czuję się na swoje lata i w ogóle nie czuję presji czasu. Jestem tym kim chce być;]
DeleteŻeberka to był ciężki temat dla mnie, na ogół nie lubię tak tłustej kuchni. Ale nie odrzucam żadnych potraw bez eksperymentów. Więc voila, moje żeberka:)
Pozdrawiam Ciepło:)