2 September 2013

Schab w sosie porowo-paprykowym z ciemnym ryżem i pastą z brokułów z migdałami





Czasami mam dzień kiedy naprawdę nie wiem co ugotować. Dopada mnie i mam pustkę w głowie. Otwieram wtedy lodówkę wyciągam jedną rzecz i zaczynam gotować. Nigdy nie wiem co z tego wyjdzie. Ciągle coś zmieniam, polepszam, dodaję lub zamieniam. Tym razem było podobnie, wyjęłam schab i pory. Powstało danie bardzo aromatyczne, lekkie i na pewno niezapomniane. Schab upiekłam saute na masełku z oliwą z oliwek. Sos na bazie porów i papryki, ze śmietanką, koniakiem i odświeżajacą kolendrą. 
Jako sałatkę podałam puree z brokuła ze śmietaną i czosnkiem z dodatkiem migdałów. 


s k ł a d n i k i :

0,60 kg schabu 
papryka
2 duże pory
pół selera
cebula
3 ząbki czosnku
250 ml śmietanki 30 %
100 ml koniaku
owoc jałowca
pieprz
sól
liść laurowy
płatki chili
szczypta oregano
łyżka soku z cytryny
łyżka sosu sojowego ciemnego
kolendra
extra vergin
masło


w y k o n a n i e :


Rozgrzać patelnie, wlać łyżkę extra vergin i masła.. Schab pociąć na plastry, oklepać lekko dłonią, rozpłaszczyć na palcami na kotlet. Nie tłuc tłuczkiem. 
Posolić, dodać świeżo zmielony pieprz i polac sosem sojowym. Usmażyć na rumiano z dwóch stron. Odstawić, przykryć folią szczelnie, aby odpoczął.

Na tą samą patelnię wrzucić czosnek w kosteczkę i cebulę pokrojoną w piórka. Podlać koniakiem, zapalić. Gdy płomień zgaśnie, dorzucić paprykę czerwoną pokrojoną na paski, por na paseczki, seler również w paski. Dosolić i zetrzeć świeżego pieprzu. Podsmażyć warzywa około10 minut az staną się lekko miękkie. Dołożyć zioła, wlać śmietankę i dusić pod przykryciem około 10 minut. Potem odsłonić pokrywkę, dodać świeżą kolendrę. 

Ugotować ryż ciemny, schab polać sosem z warzywami. Podawać z surowką. 


Puree brukułowe:

Ugotować brokuła, rozgrzać patelnię i wrzucić płatki migdałów. Podsmażyć je aż się lekko zrumienią. Dorzucić ostudzonego brokuła. Posolić, dodać świeżo zmielony pieprz, starty czosnek i 2 łyżki śmietany 12%. Dusić na wolnym ogniu, aż brokuł całkiem się rozpadnie.  Podawać na ciepło, ale świetnie smakuje również na zimno.



3 comments:

  1. Moja pustka w głowie, kiedy nie wiem co ugotować, jest bardziej dosadna, robię spaghetti z masłem :D

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    ReplyDelete
    Replies
    1. Spaghetti jest dobre na wszystko:) jestem makaroniarą i mogę tak na okrągło.

      Pozdrawiam Was:)

      Delete
  2. Polecam, bardzo smaczne i niezwykle syte...

    ReplyDelete