25 September 2013

Grzanki z pieczarkami, pomidorem z mozzarellą i pesto




W chłodny wieczór nic tak nie robi na rozgrzanie jak pyszne gorące grzanki prosto z piekarnika.
 Jestem zagorzałą fanką tego typu potraw, sprawdzają się zawsze. Nie raz nie dwa podawałam je na przyjęcia, wieczory ze znajomymi, lunche czy śniadania.  
Eksperymentuję ze składnikami, za każdym razem zadziwiam się ile jeszcze wariacji tego dania można zaserwować.


s k ł a d n i k i:

pieczarki
mozzarella
pomidor
suszone pesto
pieprz
sol
szczypiorek
masło
bagietka paryska



w y k o n a n i e :

Bagietke kroimy, smarujemy masłem. 

Pieczarki pocięte w plasterki smażymy na maśle. Doprawiamy solą i pieprzem. 

Wykładamy na pieczywo. Dodajemy plaster pomidora, mozzarellę, posypujemy suszonym pesto i pieprzem. 

Zapiekamy w piekarniku 10 min w temperaturze 170 stopni C.



12 comments:

  1. suszone pesto - powadasz.... nie mamy, i nawet nie wiemy co to jest, a jesteśmy pewne, że wszsytkie rozumy pojadłyśmy!?

    P.S.
    Modlimy się, że nie ma captucha....

    ReplyDelete
    Replies
    1. To pesto zawsze mam pod ręką, jest idealne do posypki, gdzie świeże nie pasuje.

      http://www.google.pl/imgres?um=1&client=opera&hs=nYd&sa=N&biw=1280&bih=702&hl=pl&tbm=isch&tbnid=5oN3wUDzG-vLWM:&imgrefurl=http://a.pl/bialystok/przyprawy-i-sosy/sosy-dip-y/kotanyi-sos-pesto-z-peperoncini-30g&docid=r5vl6_v7bF3c1M&itg=1&imgurl=http://a.pl/zdjecie-569575/kotanyi-sos-pesto-z-peperoncini-30g-Product2&w=228&h=228&ei=eYxEUtuxBs6Q4ATt1YDQCg&zoom=1

      Delete
  2. YUPI !!!!!!!!! nasze modlitwy zostały wysłuchane !!!!!!!
    to się nazywa mieć znajmości, tam gdzie trzeba ;)

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cieszę się, że sprawiłam przyjemności;]

      Delete
  3. Apetyczne, i to bardzo! A dzięki eksperymentom, o których piszesz, nie mogą się znudzić

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dokładne nie znosze monotonii. Zawsze coś zmieniam:)

      Delete
  4. Byłem kupiony przy pieczarce :D

    ReplyDelete
  5. Bardzo smaczne , uwielbiam pesto... proszę o więcej.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Będzie, będzie:) mam już coś na oku.

      Delete
  6. Mam na nie ochotę... super propozycja

    ReplyDelete