15 August 2013

Confetti Cake - Tort Confetti z cytrusową nutą





Bardzo lubię proste minimalistyczne torty.  Im mniej ozdób i przybrań tym lepiej.  Natomiast zawsze najbardziej mnie interesował smak i ten niepohamowany niedosyt, aby wziąść jeszcze jeden kęs słodyczy. Dużą wagę przywiązuje do składników, jakości i tego "czegoś" co wyróżnia moje wypieki od innych. Tak przynajmniej mówią moi znajomi, którzy testują moje cudeńka. 

Torcik, który chciałam pokazać dzisiaj, jest mega prosty w wykonaniu. Bazą jest delikatny biszkopt, który upiekłam z posypką cukrową i skórką cytrynową. Ma bardzo charakterystyczny cytrusowy zapach i smak, lekko nasączyłam go likierem cytrusowym. Krem jest na bazie białej czekolady z bitą śmietaną i ziarenkami wanilii. 

Idealne połączenie, które zawsze się sprawdza. Lekko słodki, cytrusowy, wprost orzeźwiający. 



s k ł a d n i k i :

biszkopt

5 jaj
1/2 szklanki cukru
łyżka octu jabłkowego
łyzeczka proszku do pieczenia
szklanka mąki tortowej użyłam Basia typ 450
skórka z 2 cytryn
szczypta soli
posypka cukrowa kolorowa

krem

500 ml śmietanki 36 %
200 gr białej czekolady
łyżka śmietanki 30%
cukier waniliowy
laska wanilii


w y k o n a n i e :

Białka oddzielamy od żółtek. W misie miksera ubijamy białka ze szczyptą soli, końcówką do ubijania piany, na sztywno. Dodajemy powoli cukier i nadal ubijamy, aż piana będzie błyszcząca i sztywna.

Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia i octem. Odstawiamy aż podwoi swoją objętość. Głównie do czasu aż ubiją się nam białka.

Do białek dodajemy żółtka, zmniejszamy szybkość ubijania na najwolniejsze obroty. Dodajemy mąkę i szczyptę soli.

Teraz delikatnie łopatką mieszamy dodając startą skórkę z cytryn oraz z 3 łyżki posypki cukrowej. Lekko mieszamy.

Tortownice o wym. 20 lub 24 cm wykładamy papierem do pieczenia samo dno, wystawiamy papier poza obręcz formy. Nie musimy smarować tłuszczem. Wykładamy masę. 

Pieczemy około 35 minut w temperaturze 180 stopni C, bez termoobiegu.  Studzimy na kratce. 
Przekrawamy biszkopt na dwa krążki. 

Nasączamy przygotowanym likierem : pół szklanki wody, 3 łyżki cukru waniliowego, łyżka soku z cytryny, łyzka likieru cytrynowego.


Krem

W mise miksera ubijamy bitą śmietanę na sztywno, dodając cukier waniliowy i ziarenka wanilii. 
W kąpieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę (Wedla) z łyżką śmietanki 30%. Studzimy. 
Masę czekoladową dodajemy do ubitej bitej śmietany, lekko miksujemy, aby składniki się połączyły.

Biszkopt nasączony przekładamy 1/3 ilością kremu, przykrywamy drugim blatem i rozprowadzamy 2/3 pozostałego kremu, pokrywając boki i górę torcika. Posypujemy posypką cukrową. 

Chłodzimy w lodówce około 4 godzin.







7 comments:

  1. Jest bajeczny! Tak śnieżnobiały, leciutki, słodziutki... Z pewnością palce lizać :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Minimalistyczny taki jaki lubię:) Mniej znaczy więcej;]

      Delete
  2. Uroczo wygląda! Podoba mi się taki minimalizm, a połączenie cytryny i białej czekolady to ja uwielbiam :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nie lubię przesadzać z ozdobami:) moje torty zawsze wyglądają prosto i minimalistycznie. Mój znak rozpoznawczy;]

      Mniej znaczy więcej.

      Delete
  3. Szkoda,że nie wspomniałaś z jakiej strony ta inspiracja,też zaglądam do baked bree ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. A nie byłam na tej stronie;) Przecież ten tort piecze się od lat;)
      Ale chętnie zajrzę, jak podasz jak brzmi cała nazwa strony Lauro:)

      Delete
  4. Czy w biszkopcie naprawdę nie ma żadnego tłuszczu?

    ReplyDelete