2 July 2013

Zapiekane bagietki z pomidorami świeżą bazylią na mozzarelli oraz pieczarki z dodatkiem kaparów.








Dzisiejsza propozycja na śniadanie to zapiekane bagietki. 
Idealne połączenie świeżych pomidorów z mozzarellą z dodatkiem bazylii, nie znudzi mi się ten duet.

Drugą propozycją są pieczarki z serem z dodatkiem kaparów i czarnym grubo mielonym pieprzem. 
To coś zdecydowanie dla mężczyzn. 

Do wykonania zapiekanek użyłam bagietki francuskiej. Ale spokojnie można zamienić na ciemne pieczywo,    
równie doskonale się sprawdza.


S k ł a d n i k i:

pomidor duży
mozzarella ( użyłam Galbani)
świeże listki bazylii
paryska bagietka
oliwa z oliwek do polania
sól
pieprz



6 dużych pieczarek
ser gouda 
kilka kaparów do dekoracji
pieprz czarny grubo mielony
sól
bagietka 


W y k o n a n i e:

Bagietkę kroimy wzdłuż, mozzarellę i pomidory kroimy na plasterki, układamy warstwowo. 
Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu.

Zapiekamy w piekarniku 180 C, ok 10 minut, aż ser się pięknie rozpuści.

Ozdabiamy świeżymi listkami bazylii.


Pieczarki kroimy na cieniutkie plasterki, tniemy na plastry ser żółty, ozdabiamy bagietki kaparami, solimy i obsypujemy grubo zmielonym pieprzem.

Zapiekamy ok 10 min.






4 comments:

  1. Chętnie przekąsiłbym na śniadanko, tym bardziej że wygląda jakby nie było przy tym dużo roboty, a to czasami dość istotny szczegół ;)
    Postaram się wpaść od czasu do czasu.
    pozdrawiam
    łakomy leniuch

    ReplyDelete
  2. Zapraszam serdecznie:) to prawda, bagietki proste i palce lizać!

    ReplyDelete
  3. Rewelacja. Polecam :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jutro będą nowe propozyjce kanapek:)Zapraszam.

      Delete