8 August 2014

MOKKA CAKE






Moje nowe LOVE. 

Tort Mokka z kremem kawowym z truskawkami i waniliową bezą. 

Biszkopt mocno kawowy, idealnie podkreśla smak deseru.






s k ł a d n i k i :

4 jaja
pół szklanki mąki tortowej
4 łyżki cukru
espresso z dwóch łyżeczek kawy i 3 łyżek wody
łyzeczka proszku do pieczenia
łyżka octu


400 ml śmietanki 30%
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
1 łyżka cukru
łyżka likieru kawowego

Beza waniliowa
truskawki


w y k o n a n i e :

Ubijamy białka na sztywno, powoli dosypujemy cukier ubijać do momentu powstania gęstej piany.
Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia i octem. Dodajemy drewnianą łyżką delikatnie mieszając do piany z białek. Dodajemy mąkę i powoli po łyżce espresso.

Pieczemy biszkopt w temperaturze 170 stopni C około 20-25 minut.

Przekrawamy na dwa blaty.

Ubijamy bitą śmietanę z cukrem i kawą. Dodajemy likier kawowy.

Na blat biszkopt wykłądamy krem kawowy, posypujmey pokruszoną bezą i rozkładamy pocięte na plasterki truskawki. 

Przykrywamy drugim blatem.

 Wykładamy pozostałą ilość kremu i kruszymy bezę. Dekorujemy truskawkami.

Chłodzimy tort najlepiej całą noc w lodówce, wtedy nabiera idealnego smaku i aromatu.










26 comments:

  1. sam opis zwala mnie na kolana:) ale cóż, w pierwszej kolejności wciąż się szykuję na Twój cytrynowy sernik!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Na pewno Tobie posmakuje:) czekam na wrażenia Olu:)

      Delete
  2. ... a ja przed obiadem... ależ tortura pyszna dla oczu:)

    ReplyDelete
  3. coś czuję, że będzie i moją nową miłością <3

    ReplyDelete
  4. Ooo rany wygląda niesamowicie! Chciałabym taki zjeść;)

    ReplyDelete
  5. Cóż za widok! Chyba będzie mi się śnił w nocy ten smak :D
    Miłego weekendu...

    ReplyDelete
  6. Uwielbiam kawowe wypieki! W połączeniu z truskawkami i bezą musiał smakować bajecznie :)

    ReplyDelete
  7. i znowu obłędny tort :) o matko jak on musi smakować!

    ReplyDelete
  8. Wow, wygląda wspaniale! :)

    ReplyDelete
  9. Ale super ciacho :-) mniam :-) porywam kawałek do kawki :-) pozdrawiam i zapraszam do siebie :-)

    ReplyDelete
  10. O rany... Wspaniałości!!!

    ReplyDelete
  11. No i stało się... sama upiekłam tort Mokka z bezami i owocami!
    Przepis rewelacyjny, bo tort wyszedł przepyszny.
    Dzięki Dorotko, za wspaniałe inspiracje ;)

    ReplyDelete
  12. Uwielbiam ten tort!
    W sezonie truskawkowym niezawodny przepis na pyszne ciasto!
    Warto wrócić, Dorotko, do Twoich sprawdzonych wypieków ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bardzo się cieszę, że wracasz do tego przepisu, to jeden z moich ulubionych smaków lata :)

      Delete