Moje nowe LOVE.
Tort Mokka z kremem kawowym z truskawkami i waniliową bezą.
Biszkopt mocno kawowy, idealnie podkreśla smak deseru.
s k ł a d n i k i :
4 jaja
pół szklanki mąki tortowej
4 łyżki cukru
espresso z dwóch łyżeczek kawy i 3 łyżek wody
łyzeczka proszku do pieczenia
łyżka octu
400 ml śmietanki 30%
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
1 łyżka cukru
łyżka likieru kawowego
Beza waniliowa
truskawki
w y k o n a n i e :
Ubijamy białka na sztywno, powoli dosypujemy cukier ubijać do momentu powstania gęstej piany.
Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia i octem. Dodajemy drewnianą łyżką delikatnie mieszając do piany z białek. Dodajemy mąkę i powoli po łyżce espresso.
Pieczemy biszkopt w temperaturze 170 stopni C około 20-25 minut.
Przekrawamy na dwa blaty.
Ubijamy bitą śmietanę z cukrem i kawą. Dodajemy likier kawowy.
Na blat biszkopt wykłądamy krem kawowy, posypujmey pokruszoną bezą i rozkładamy pocięte na plasterki truskawki.
Przykrywamy drugim blatem.
Wykładamy pozostałą ilość kremu i kruszymy bezę. Dekorujemy truskawkami.
Chłodzimy tort najlepiej całą noc w lodówce, wtedy nabiera idealnego smaku i aromatu.
sam opis zwala mnie na kolana:) ale cóż, w pierwszej kolejności wciąż się szykuję na Twój cytrynowy sernik!
ReplyDeleteNa pewno Tobie posmakuje:) czekam na wrażenia Olu:)
Delete... a ja przed obiadem... ależ tortura pyszna dla oczu:)
ReplyDeleteA co miałaś na obiad:)?
DeleteWygląda przepysznie:)
ReplyDeleteDziękuję bardzo Wiolciu:)
Deletecoś czuję, że będzie i moją nową miłością <3
ReplyDeleteEmcia na sto procent:)
DeleteMasz talent! :)
ReplyDeleteNatalie zawstydzasz mnie:)
DeleteOoo rany wygląda niesamowicie! Chciałabym taki zjeść;)
ReplyDeleteZapraszam do siebie:)
DeleteCóż za widok! Chyba będzie mi się śnił w nocy ten smak :D
ReplyDeleteMiłego weekendu...
I Tobie miłego weekendu Olu:)
DeleteUwielbiam kawowe wypieki! W połączeniu z truskawkami i bezą musiał smakować bajecznie :)
ReplyDeleteByliśmy sie o ostatni kawałek;]
Deletei znowu obłędny tort :) o matko jak on musi smakować!
ReplyDeleteNo cóż, obłędnie smakował;] !
DeleteWow, wygląda wspaniale! :)
ReplyDeleteCiasto jest doskonałe!
ReplyDeleteWygląda idealnie!
ReplyDeleteAle super ciacho :-) mniam :-) porywam kawałek do kawki :-) pozdrawiam i zapraszam do siebie :-)
ReplyDeleteO rany... Wspaniałości!!!
ReplyDeleteNo i stało się... sama upiekłam tort Mokka z bezami i owocami!
ReplyDeletePrzepis rewelacyjny, bo tort wyszedł przepyszny.
Dzięki Dorotko, za wspaniałe inspiracje ;)
Uwielbiam ten tort!
ReplyDeleteW sezonie truskawkowym niezawodny przepis na pyszne ciasto!
Warto wrócić, Dorotko, do Twoich sprawdzonych wypieków ;)
Bardzo się cieszę, że wracasz do tego przepisu, to jeden z moich ulubionych smaków lata :)
Delete