1 December 2013

Tarta Kawowa z konfiturą malinową z chmurką bitej śmietany





Idą Święta... 

U mnie pełną parą, dekoracje odkurzone, lampeczki, wianki pojawiły się w widocznym miejscu w całym domu. Już można poczuć atmosferę zbliżających się świąt. Zastanwialiście się, jakie ciasta będę gościły tego roku na waszym kawowym stoliku? Ja już chyba mam zarys słodkiego menu. Będzie lekko, słodko i wykwintnie. 

Dzisiaj propozycja lekkiej tarty kawowej. 

Idealnie lekka podstawa składająca się z holenderskich ciasteczek z gorzką czekoladą, krem z mascarpone
 i likierami kawowymi oraz chmurka bitej śmietany, całość uzupełniają prażone migdały.


s k ł a d n i k i :

opakowanie ciasteczek Holenderskich z czekoladą
70 g masła
250 g mascarpone
2 łyżki likieru kawowego
2 łyżki ajerkoniaku kawowego
1 łyżeczka kawy latte Kruger
500 ml śmietanki 30 %
1 cukier waniliowy
esencja waniliowa
konfitura malinowa
migdały



w y k o n a n i e :

Ciasteczka rozdrabniamy w malakserze pulsacyjnie. Masło roztopione dodajemy do ciasteczek. 

Formę do tortu lub tartej wykładamy ciasteczkami. Dociskamy i wkładamy do lodówki na 2 h.

Mascarpone wraz z likierem i ajerkoniakiem miksujemy, dodajemy kawę. Chłodzimy w lodówce.

Na kruche ciasteczka wykładamy konfiturę malinową, przykrywamy kremem kawowym. 

Ubijamy śmietankę z cukrem waniliowym i esencją waniliową. Rozkładamy na tarcie w formie obłoczków. 
Posypujemy uprażonymi migdałami. 

Schładzamy 5 h w lodówce.








8 comments:

  1. Replies
    1. I takie jest w rzeczywistości:) zdjęcia nigdy nie oddają w pełni piękna potrawie. Ale staram się pokazać je jak najlepiej.

      Delete
  2. z chmurką bitej śmietany - już samo wyrażenie brzmi nieziemsko :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kocham bitą śmietanę, właśnie za lekkość :) często wykorzystuję ją do słodkości.

      Delete